Sava kod Jasenovca srušila rekord star pola stoljeća, i još uvijek raste

ibb

Sava kod Jasenovca u subotu je premašila kritičnih 900 centimetara, čime je i na tom području  na snagu stupilo izvanredno stanje.U subotu navečer, dizanjem vodostaja na 908 cm srušen je i rekord izmjeren prije 48 godina. Tijekom nedjelje vodostaj je nastavio s blagim porastom, da bi danas u 11h dosegnuo 918 cm, s tendencijom daljnjeg porasta.

”Budući da je riječ o situaciji kakva do sada nikad nije zabilježena, moramo biti iznimno oprezni i u svakom trenutku spremni na žurne intervenvencije. U proteklih nekoliko dana puno smo toga napravili, nadvisili obranu do potrebnih kvota i pripremili se na ovaj povijesni vodostaj. Novi kupski val, koji je bez većih problema prošao kroz Karlovac, a nadamo se da će isto tako uspjeti proći i kroz Letovanić, stvorit će dodatna opterećenja. Očekujemo pritiske na cijeli sustav obrane na području Jasenovca”, kaže generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Sve interventne službe su na terenu 24 sata dnevno i na raspolaganju su svakom pojedincu – napominje  ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić: ”Koristim ovu priliku zamoliti stanovnike da budu na oprezu i da, ako uoče bilo kakav problem, to dojave na 112. A isto tk okoristim priliku d apohvalim sve naše žurne službe – od Gorske službe za spašavanje, vatrogasaca, vojske i Crvenog križa.”

Izvanredno stanje trenutno je na području Sava – Jasenovac i Kupa – Farkašić, a izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su za područje Sava – Ustava trebež, Odra – Odra, Retencije Lonjsko polje – Brezovica te za Unu u Hrvatskoj Kostajnici gdje je vodostaj tijekom vikenda bio u stagnaciji, ali još uvijek postoji mogućnost premašivanja kritičnih 450 centimetara pri čemu bi se i u Kostajnici uvelo izvanredno stanje.

najčitanije