Sanja Babić (SHU): 'Nedostatak sredstava za školstvo je veliki problem'

st

Rad učitelja i nastavnika jedna je od najvažnijih djelatnosti za ukupan razvoj društva. Sjetimo se toga prerijetko, no prava je prigoda da se to naglasi upravo Svjetski dan učitelja koji se obilježava svake godine na današnji dan, 5. listopada u više od 100 zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.
Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.
Problemi struke ipak postoje, kaže Sanja Babić, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja
‘Najveći problem u našoj struci su uvjeti rada. Ako se i radi kurikularna reforma, onda treba osigurati da se ta reforma provede u učionici. Nijedna reforma nije provedena bez sredstava, treba povećati izdvajanje sredstava za prosvjetu, tek onda ćemo moći pričati o reformi’, kaže babić.
Važnost učitelja u društvu oduvijek je neosporna, no percepcija te važnosti u današnjem društvu, kaže, nije dovoljno istaknuta.
‘Znam kako su se nekad učitelji nosili sa svojim pozivom, a znam i kako se ja s njim nosim. Učitelji moraju biti izvučeni iz poluanonimnosti jer je naš rad za buduće generacije itekako važan na društvenoj ljestvici.’
Ovaj poziv, nastavlja, ipak ima puno prednosti.
‘Najljepše je raditi s djecom, rastanci nakon četvrtog ili nakon osmog razreda su teški i ljepota našeg poziva je vidjeti na njima svoj trud, kao i trud učenika i roditelja. To je ono što nas drži i motivira s obzirom na status kojeg u društvu imamo’, zaključuje Babić.

najčitanije