Sanacija urušnih vrtača bliži se kraju

imp

Na području Mečenčana i Borojevića, u blizini Hrvatske Kostajnice, sredinom listopada počela je sanacija sedam vrtača koje su ugrožavale pet obiteljskih kuća, koje su, isključivo zbog toga, dobile crvenu naljepnicu. Ljudi se njima nisu mogli koristiti iako im konstrukcija nije oštećena.

Radovi na sanaciji urušnih vrtača izvođeni su prema tehničkom rješenju izrađenom po Građevinskom fakultetu u Zagrebu, Zavodu za geotehniku, te uz projektantski i geotehnički nadzor. Vrtače su zatrpavane metodom inverznog filtera i tehnologijom izvedbe radova koja ne utječe na tok podzemnih voda, a materijali koji su korišteni za zatrpavanje su inertni i ne zagađuju podzemne vode.
Na šest urušnih vrtača završeni su radovi čišćenja vrtače od raslinja i ostalog nestabilnog materijala uz pomoć bagera, polaganje geokompozita (geotekstil + mreža) po površini vrtače, zatrpavanje vrtače raznim frakcijama kamenog materija sa ugradnjom geomreža, sidrenje geokompozita oko vrtače, postavljenje geotekstila ispod završnog sloja, nasipavanje završnog sloja zemljanim materijala prosječne debljine oko 0,5 m i zatravnjivanje površine terena.

Radovi koje je potrebno još izvesti su ugradnja repera za potrebe praćenja stanja urušnih vrtača i kontrola krutosti cjelovite zamjene primjenom geofizičke SASW metode.

 

Foto i video – Hrvatske vode

 

najčitanije