Rudić: 'Politika prema Petrokemiji mora biti transparentna'

st

261020211635269301.jpeg

Kutinski gradonačelnik Andrija Rudić poslao je prioćenje u kojem traži transparentniji odnos Vlade RH prema Petrokemiji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
‘Sa zebnjom građani Kutine primaju još jednu vijest o odluci Vlade Republike Hrvatske da se Petrokemija d.d. skine sa popisa strateških i tvrtki od posebnog interesa. Petrokemiju d.d. Kutinčani opravdano smatraju strateškom tvrtkom, a s obzirom da je Proračun Grada Kutine životno povezan sa stanjem u Petrokemiji d.d. Grad Kutina i od prošlih je vlada tražio, a i od sadašnje Vlade traži transparentniji odnos i uključivanje Grada Kutine u donošenje odluka o ključnoj kutinskoj tvrtki.
Jučerašnja odluka Skupštine Petrokemije d.d. na prijedlog Vlade Republike Hrvatske ponovo je potpuno ignorirala sva upozorenja i traženja Grada Kutine koji ni u novom Nadzornom odboru nema svoga predstavnika i ni na koji način nema utjecaja na donošenje ili barem praćenje poslovnih odluka u Petrokemiji.
Budući se ova zemlja nagledala privatizacija koje i danas svoje repove vuku po sudovima posebno vezano za korupciju i netransparentne postupke, tražio sam i od premijera Milanovića, a sada tražim i od premijera Oreškovića da politika prema Petrokemiji bude transparentna. Sve informacije i postupci u vezi sa Petrokemijom moraju biti dostupni jer o Petrokemiji je Vlada šutjela 4 mjeseca, a onda ju je jučer dekretom skinula s liste strateških i tvrtki od posebnog interesa. Očito je da se priprema prije nekog vremena šturo najavljena ubrzana privatizacija, a Grad Kutina životno je zainteresiran za tako ključne odluke koje Vlada namjerava donijeti.
Zato kao gradonačelnik ponavljam zahtjev da se lokalna zajednica najprije informira o namjerama, a zatim i uključi u praćenje transparentnosti donošenja svih odluka koje se izravno tiču i budućnosti našega grada.’, stoji u priopćenju gradonačelnika Kutina, Andrije Rudića.

najčitanije