Rosavec:"Broj oboljelih rezultat je neodgovornog ponašanja naših sugrađana"

imp

I danas imamo veliki broj novooboljelih od koronavirusa u županiji, njih 77.
Kako je izvijestio županijski Stožer, 28 osoba je s područja Siska, 23 s područja Kutine, 14 s područja Petrinje, 5 s područja Popovače, 2 s područja Gline te po jednoj s područja Hrvatske Kostajnice, Novske, Velike Ludine, Lekenika i Lipovljana.
Ponovna velika brojka novooboljelih rezultat je neodgovornog ponašanja ljudi, istaknuo je Roman Rosavec, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite: „Ono što valja istaknuti je da, nažalost, su svi ovi kontakti rezultat neodgovornog ponašanja naših sugrađana. I dalje se nismo još dovoljno organizirali niti shvatili ozbiljnost i štetnost ove bolesti. Ne pridržavamo se svih propisanih protuepidemijskih mjera, i dalje se organiziraju određena druženja, privatne prirode prvenstveno, gdje se uopće ne poštuju sve propisane mjere kako se ova bolest ne bi širila. Niti ove brojke nam ne idu u prilog pa još jednom apeliram na sve građane da budu krajnje odgovorni. Pridržavajte se onih osnovnih, elementarnih mjera, držite distancu, pravilno nosite masku, dezinficirajte ruke i ne okupljajte se. Ako je to baš nužno neka to bude u maksimalnoj opreznosti.“
U županiji je trenutno aktivno 329 slučajeva, a od početka pandemije u županiji je evidentirano 1040 osoba oboljelih od COVID-a 19. Zdravstveni sustav u županiji je, dodaje Rosavec, opterećen ali za sada stabilan.
„U bolnici „Dr.Ivo Pedišić“ imamo tri liječnika koja su pozitivna i njih 4 koja su u samoizolaciji. Također imamo 12 sestara koje su pozitivne i 13 koje su u samoizolaciji. Stvara se veliki teret i opterećenost sustava, i samim pristupom nas ljudi možemo taj sustav rasteretiti. Ima slučajeva gdje liječnici i sestre rade po 12, pa čak i 24 sata i pitanje je vremena kada će jednostavno sustav puknuti. Za sada dobrom reorganizacijom stanje je stabilno. Ono što nas veseli je da u onim kritičnim skupinama, a to su domovi za starije i nemoćne, nemamo oboljelih niti osoba u samoizolaciji. Zato još jednom apeliram da ostanemo krajnje odgovorni.“, rekao je Rosavec dodajući kako sisačka bolnica za sada ima dovoljno kapaciteta i opreme za liječenje svjh kojima je ono potrebno.
„Imamo dovoljno kapaciteta i respiratora. Stanje je stabilno i po broju dostupne opreme i svih onih ostalih zdravstvenih elemenata koji su nužni u borbi protiv COVID-a 19.“, naglasio je Roman Rosavec, načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Foto – smz.hr

najčitanije