Revitalizacija lončarstva u Petrinji

ibb

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u partnerstvu s udrugom GRAK od ove jeseni provodi projekt “Revitalizacija lončarstva” kojeg  financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100 lončara. Danas je radno aktivan samo jedan lončar, Valentino Valent, koji je stručni suradnik u ovom projektu i koji će lončarske vještine prenijeti na 20 osoba iz teško zapošljivih skupina, među kojima su osobe s invaliditetom. Kao gost na radionici bio je i umirovljeni lončar Mata Stanešić koji je polaznike oduševio vještinom i brzinom u izradi petrinjske stucke.

U ovom će projektu 20 teško zapošljivih osoba, među kojima je najmanje 5 osoba s invaliditetom, imati priliku naučiti tradicionalne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline i tako si stvoriti priliku za (samo)zapošljavanje. Obuka se provodi u lončarskoj radionici Valentina Valenta. Uz mentorsku podršku, UOSI SMŽ  kupila je materijale i alat potreban za keramičarsku radionicu što će korisnicima omogućiti obavljanje prakse. Za potrebe korisnika izrađeno je lončarsko kolo prilagođeno osobama s invaliditetom. Sudionici obuke su aktivno sudjelovali u prilagodbi kola, a Josip Srabotnjak iz tvrtke Bosio zadovoljan je idejnim rješenjem. To je prvo lončarsko kolo koje je prilagodio osobama s invaliditetom ali ideja mu se jako sviđa pa će takvo kolo uvrstiti u svoju ponudu na tržištu lončarske opreme.

Uz pomoć mentora Valentina Valenta polaznici nakon mjesec dana obuke već mogu izrađivati jednostavne glinene posude. Iako se promatraču čini jednostavno, rad na lončarskom kolu nije jednostavan posao. Traži puno vještine, truda i prakse.

”Kada je Valentino Valent došao u udrugu i donio svoje lončarsko kolo da nam pokaže kako se radi na njemu, dobio sam želju za rad sa glinom. Na žalost, tada nisam mogao raditi na tom kolu pošto sam u invalidskim kolicima. Sada mi se želja ispunila jer je nabavljeno kolo koje je prilagođeno osobama s invaliditetom tako da sa velikim zadovoljstvom idem na radionice jer želim što više naučiti”, komentirao je Silvio Radošević, jedan od polaznika lončarske obuke.

U pripremi projekta Udruga GRAK je snimila video s kojim su osvojili prvo mjesto na natječaju “International Social Innovation Challenge 2016″, kao najbolja socijalna inovacija.

”Lončarstvo, gotovo izumrli stari zanat po kojem je naša zajednica bila prepoznatljiva, koristimo kao socijalnu inovaciju. Gospodin Stanešić je lončarske vještine prenio na svog učenika Valenta, a Valent sada podučava nove lončare. Lokalna se tradicija nastavlja, lončarstvu se vraća popularnost u zajednici, izrađuju se neki novi predmeti od gline… Polako ali sigurno stvaramo pozitivno okruženje za razvoj društvenog poduzetništva koje će iznjedriti nova radna mjesta za ranjive skupine na tržištu rada, kao što su dugotrajno nezaposlene osobe i osobe s invaliditetom”, izjavila je voditeljica projekta Palma Miličević.

Tijek provedbe projekta možete pratiti na facebook stranici GlinenaPrica gdje im se možete pridružiti sa svojim idejama i komentarima.

najčitanije