Remont Petrokemije i kredit HBOR-a za investiranje

imp

261020211635267752.jpeg

Petrokemija Kutina obaviti će remont svojih postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva, a po obimu radova jedan je to od većih u posljednjih nekoliko godina.

Postrojenje Amonijak 2 kutinske Petrokemije započinje obustavu rada danas (28. lipnja) u ponoć. Tijekom narednih dana zaustavit će se i sva ostala postrojenja Proizvodnje gnojiva zbog obavljanja planiranog remonta. Radovi će se odvijati tijekom srpnja, a ponovni start postrojenja Amonijak 2 planiran je za 1. kolovoza. Nakon toga će uslijediti start i ostalih postrojenja.

U vrijeme odvijanja ovih aktivnosti moguća je pojava kratkotrajnog povećanja buke i emisija otpadnih plinova u zrak. Iako se ne očekuje prekoračenje graničnih vrijednosti kvaliteta zraka intenzivno će se nadzirati mjerenjima na postajama lokalne mreže, kao i na državnoj mjernoj postaji Kutina 1.

Tijekom remonta realizirati će se investicija „Mjera M7“ na postrojenju UREA, čime će se postići značajno poboljšanje ekološkog standarda u smislu smanjenja onečišćenja otpadnih voda, donosi portal kutina.hr.

S ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti Petrokemija financira i izgradnju visokotlačnog plinovoda od PMRS Kutina 1 do tvorničkog kruga (podzemni cjevovod) i dalje do Postrojenja za proizvodnju amonijaka (nadzemni cjevovod). Vrijednost investicije je 45 milijuna kuna, a većim dijelom financirana je putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak iz Programa „Kreditiranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

U tekućem razdoblju osigurane su dovoljne količine zaliha mineralnih gnojiva, kako bi se zadovoljila predviđena potražnja na domaćem i inozemnom tržištu.

najčitanije