Referendumska inicijativa "67 je previše" u Sisku

imp

Prema trenutnom zakonu svi koji su mlađi od 53 godine morat će raditi do 67 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža.
S tim novim zakonom o odlasku u mirovinu ne slažu se sindikati koji traže povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. S ciljem promjene zakona tri sindikalne središnjice (Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata) pokrenule su referendumsku inicijativu “67 je previše” kojoj je cilj prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina. Danas su o toj inicijativi govorili u Sisku.

Sindikati 3 Sindikati 1
“Sisak je sedma stanica, sedmi grad u kojem održavamo skupove s našim sindikalnim povjerenicima. Standardno nastojimo prenijeti ljudima ne samo istinu nego ono što doista postoji u mirovinskom sustavu. Sve ove skupe reklame i skupi spotovi koje ministar plasira samo obmanjuju javnost sa time da neće svi ljudi morati raditi do 67 godina. Mi mu poručujemo da je bolje da je ta sredstva uplatio na račune radnika Uljanika i 3.maja, koji mjesecima nisu dobili plaću.”, kaže Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske dodajući da u nekoj budućnosti niti jedan radnik neće imati 60 ili 61 godinu života i 41 godinu staža kako govori ministar Pavić. Stoga žele, dodaje Novosel, referendumom to promijeniti “Naš referendum, naši potpisi idu sa ciljem da se u Hrvatskoj radi ono što je u ovom trenutku moguće a to je do 65 godina iako je čak i to upitno. Da se u punu prijevremenu mirovinu bez penalizacije može ići s 41 godinom staža i 60 godina života. Da se u prijevremenu mirovinu ide s 35 godina radnog staža i 60 godina života. Smatramo da je ovaj naš prijedlog u ovom trenutku apsolutno realan i da je u skladu s onim zemljama koje su na razini Hrvatske od Češke, Slovačke, Mađarske itd. Kada jednog dana Hrvatska bude na stupnju razvoja kao što je to Njemačka i skandinavske zemlje mi ćemo pozdraviti rad i do 70 godina, ali danas to nije moguće.”, ističe Novosel.

55653267_378648372721698_7458621355622137856_n
Kako bi promijeni zakon tri sindikalne središnjice od 27. travnja do 11.svibnja organiziraju prikupljanje potpisa za referendum. “Očekujem da skupimo preko 600 ili 700 tisuća potpisa, to nam je minimalni cilj. Želimo dati do znanja Vladi i Hrvatskom saboru da to što su učinili krajem godine prema radnicima i umirovljenicima je velika nepravda i da želimo pravedan mirovinski sustav. Ali ne ovakav kakav promovira ministar Pavić nego onaj koji je po mjeri hrvatskih radnika.”,zaključio je Novosel.

najčitanije