Razminirano gotovo 4 milijuna kvadratnih metara uz granicu s BiH

st

261020211635248222.jpeg

Projekt ‘Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji’, za kojeg su u studenom 2016. godine ugovor potpisali Hrvatski centar za razminiranje i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije priveden je kraju. Rezultat je gotovo 4 milijuna od mina očišćenih kvadratnih metara, što će omogućiti bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom, povećanje sigurnosti djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s BiH.
Prije pet godina gotovo polovica kopnenog područja državne granice u Dvoru nije bilo dostupno, što je uvelike otežavalo posao policiji, rekao je Alenko Vrđuka, voditelj Službe za granicu Policijske uprave sisačko-moslavačke.
‘U zadnjih 5 godina razminirali smo kompletnu graničnu crtu, pristupne puteve granici i time ostvarili uvjete da uopće možemo prići granici i raditi svoj posao. Ovaj projekt je uklonio gotovo 20% preostalog minski sumnjivog područja kod Dvora. Ovime smo dobili širinu postupanja’, rekao je Vrđuka.
Nije bilo lako, no posao je odrađen uspješno i profesionalno, kaže ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan.
‘Teren je bio naporan, oko 600 pirotehničara iz 40-ak tvrtki pronašlo je oko 280 mina i nešto ubojitih sredstava. Sve su to potencijalne opasnosti, zato je važno da je posao obavljen.’
U Republici Hrvatskoj je preostalo 411,5 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja u 9 županija i 49 gradova i općina. Najmanje zagađena je Brodsko-posavska županija koja je prošle godine došla na nulu, no dojave povratnika ipak kažu suprotno, tako da i tamo još ima posla.
Sisačko-moslavačka županija ima još 70,6 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja, koje se proteže kroz 10 gradova i općina. Ovaj, upravo završeni projekt, obuhvatio je dva zasebna projekta razminiranja na području županije koja su razminirane šumske površine i putovi uz granicu.
‘Zadovoljni smo i zahvalni svima na odrađenom poslu. Zadnjih 6 godina u županiji nije bilo smrtnog stradavanja od mina, a to je doprinos svih ustanova koje su radile u preventivi’, rekao je župan Ivo Žinić.
Godišnje se aktivnostima HCR-a, MUP-a i nevladinih organizacija preko 100 tisuća ljudi educira o minskim opasnostima, što je polučilo i više nego veliki uspjeh – 2017. je prva godina bez stradavanja od mina.
Projekt ‘Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji’ vrijedan je oko 4,5 milijuna eura. Europska unija je u tom iznosu sudjelovala s 3,8 milijuna eura, dok je ostatak, oko 700 tisuća eura, financiran sredstvima iz državnog proračuna.

najčitanije