Razminiranje – skup i dugotrajan proces

st

261020211635270635.jpeg

Pitanje razminiranja još je uvijek od velike važnosti za našu županiju. Radi se o dugotrajnom i skupom procesu – ipak, svakom donacijom korak smo bliže od Hrvatske bez mina.
Potpisivanjem Ugovora o doniranju sredstava za razminiranje minski sumnjivog područja Sisačko-moslavačke županije između Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i Hrvatskog centra za razminiranje osigurano je oko 430 tisuća kuna.

Na 14. humanitarnoj večeri ‘Večer za sigurne korake’ za razminiranje u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj prikupljeno je 257 900 kuna, a pokrovitelj događanja, Vlada SAD-a, donirat će još 25 000 USD, što je oko 170 000 kn, koji će biti plasirani preko fundacije ITF iz Slovenije.

Sva donirana sredstva bit će utrošena za razminiranje minski sumnjivih područja Kotar šume u površine oko 50 tisuća četvornih metara. Početak radova je planiran za svibanj.

‘Ratovi za sobom ostavljaju dugogodišnje posljedice, a minska opasnost je jedna od onih koje sprječavaju normalan život i razvoj gospodarstva. Rješavanje problema minski sumnjivih područja način je da se pomogne zajednici u kojoj živimo’, rekao je Berislav Horvat, predsjednik AmChama, koji za cilj ima promoviranje interesa i stajališta tvrtki iz SAD-a, hrvatskih tvrtki, te ostalih stranih kompanija u Hrvatskoj.

Domaćin potpisivanja ovog ugovora bio je župan Ivo Žinić, koji je podsjetio na nužnost razminiranja upravo prostora Kotar šume, područja najgušće zagađenog minsko-eksplozivnim sredstvima, gdje je dosad bilo 33 slučaja stradavanja od mina, od čega 17 smrtno.

Na cijelom prostoru SMŽ je od 1995. godine bilo 114 stradavanja, od toga 33 smrtna slučaja.
‘Veliki broj ljudi na našem području poginuo je od minsko-eksplozivnih sredstava, no ohrabruje nas to što od 2012. Godina nismo imali stradalih u minskim poljima. Želim izraziti zahvalnost HCR-u i svima koji su tome doprinijeli’, rekao je Žinić.

Na području Kotar šume za razminiranje je ostalo još oko 8 kvadratnih kilometara.

najčitanije