Ravnatelji hrvatskih srednjih škola u Sisku

st

Podrška učiteljima, nastavnicima i ravnateljima od strane osnivača škola ključna je stvar pri unaprijeđenju kvalitete rada u obrazovanju. Za dobru komunikaciju između škola i lokalnih vlasti zaslužna je i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Osnovana 1994. godine s ciljem unaprijeđenja sustava srednjoškolskog obrazovanja, ali i uloge ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova, koja još uvijek nije na željenoj razini, rekla je predsjednica udruge Suzana Hitrec neposredno prije 18. sjednice njezinog Predsjedništva održane danas u Sisku.
‘Želimo postići profesionalizaciju ravnateljske uloge zbog podizanja kvalitete rada ustanova i podizanja autonomije škola u smislu donošenja odluka koje će unaprijediti život i rad učenika, kako bi bili spremni za nastavak obrazovanja ili rad u struci’, rekla je Hitrec.
Udruga, čiji su članovi gotovo 95% ravnatelja svih srednjih škola u Hrvatskoj, dosad je provela niz aktivnosti i programa, uključujući organizaciju stručnih skupova na državnoj razini za sve članove.
Ispred Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja je izazov rješavanja postojeće situacije u srednjoškolskom sustavu. Slab upis u programe deficitarnih zanimanja nikako ne pridonosi razvoju gospodarstva, a rad otežavaju i neka nedovoljno fleksibilna zakonska rješenja.
‘Udruga djeluje na način da si članovi pomažu i razmjenjuju primjere dobre prakse. zato održavamo sastanke u različitim županijama i prenosimo iskustva jedni drugima, kao i našim osnivačima.’
Jedan od takvih sastanaka održan je i danas u zgradi Sisačko-moslavačke županije, a prisustvovao mu je i župan Ivo Žinić.
Županija je osnivač 37 škola, 21 osnovne, 13 srednjih, dvije glazbene škole i jednog učeničkog doma.
‘Izdvajamo značajna sredstva u školstvo. Većinom su to decentralizirana sredstva i posljednjih je godina učinjeno puno na kvaliteti infrastrukture, a želimo zadržati i kvalitetan postojeći kadar u osnovnim i srednjim školama’, rekao je Žinić te izrazio zadovoljstvo suradnjom s županijskim ogrankom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

najčitanije