Ravnatelj sisačke bolnice: “Bolnički sustav je pod kontrolom“

imp

O stanju u sisačkoj bolnici priopćenjem kojeg donosimo u cijelosti oglasila se OB „dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

„Budući da su se ovih dana u medijskom prostoru plasirale neprimjerene ocjene o „kolapsu zdravstvenog sustava” koje je iznijela predsjednica HUBOL-a dr. Ivana Šmit, pri čemu se osvrnula i na stanje u našoj bolnici, radi interesa i objektivnog informiranja javnosti dostavljamo sljedeće priopćenje.

Iako je situacija u cijeloj zemlji, pa i našoj bolnici, vrlo ozbiljna, sustav je pod kontrolom zahvaljujući organiziranoj komunikaciji i koordinaciji između Ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava, kao i stožera civilne zaštite te velikom zalaganju medicinskog i nemedicinskog osoblja. U našoj bolnici cijelo vrijeme epidemije imali smo potporu Ministarstva zdravstva. Od početka epidemije od Ministarstva zdravstva dobili smo 4 respiratora i 5 „high flow“, trenutno raspolažemo s 16 respiratora, od kojih je 12 namijenjeno za covid-bolesnike, a 4 za ostala teška stanja za koja je neophodan respirator. Uvijek jedan respirator imamo u pričuvi. U slučaju hitnosti u izravnoj smo komunikaciji s ministrom zdravstva i njegovim pomoćnicima i u roku od sat vremena dostupno je rješenje, bilo u vidu dodatnog respiratora, bilo u vidu smještaja bolesnika u covid centar u zagrebačkoj Dubravi, čime uvijek stvaramo rezervu.

Ističemo da je u okviru naše bolnice trenutno u funkciji Odjel za infektologiju i tri Covid jedinice za liječenje pozitivnih bolesnika s ukupno 81 posteljom. U Jedinici intenzivnog liječenja koja je prenamijenjena za intenzivno liječenje najtežih covid pacijenata raspoloživo je 11 postelja sa respiratorima i potrebnom opremom. Također u pripravnosti su još dva respiratora na odjelu za Urologiju. Postavljamo i dodatne kapacitete u izdvojenom objektu bolnice u Petrinji, čime će se otvoriti još 21 slobodno mjesta za covid-bolesnike. Koristimo PCR brzi test kod hitnih stanja, gdje već u roku od jednog sata imamo rezultat na covid, a zahvaljujući velikoj potpori Sisačko-moslavačke županije raspolažemo i sa specijalnom robotom za
dezinfekciju koji pouzdano dezinficira sobe s covid pozitivnim bolesnicima. Zahvaljujući robotu, soba je već za 15 minuta spremna za novog bolesnika.

Ističemo da uza sve izazove koje nam je donijela ova epidemija, uspješno privodimo kraju gradnju središnjeg paviljona naše bolnice s objedinjenim hitnim prijemom i dnevnom bolnicom čime će prostor bolnice biti povećan za 9000 m2 neto prostora opremljenog najsuvremenijom opremom. Na taj će način kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj županiji za dugo razdoblje biti dodatno povećana.

Još jednom zahvaljujemo svom medicinskom i nemedicinskom osoblju naše, ali i drugih bolnica na velikom zalaganju tijekom borbe s ovom epidemijom, čime su spašeni brojni ljudski životi. Zahvaljujući ustrojenom sustavu koji na izazove odgovara iz sata u sat situaciju držimo pod kontrolom. No svaki zdravstveni sustav, pa i oni u najrazvijenijim zemljama, ima svoja ograničenja. Stoga apeliramo na sve građane da se drže propisanih mjera kako bismo sačuvali što više života.“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović.

najčitanije