Raste broj oboljelih od gripe

imp

Od prvog slučaja gripe, koji je u Hrvatskoj zabilježen 2. prosinca prošle godine, dosad jeregistrirano više od 2000 oboljelih, no kako se broj oboljelih udvostručuje iz tjedna u tjedan, epidemiolozi procjenjuju da bi ove godine njihov broj mogao biti višestruko veći u odnosu na prošlu godinu kada je od gripe oboljelo 12.000 osoba, javljaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Kakvo je stanje kod nas provjerili smo kod doktorice Sonje Pajtlar iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo ” Prema izvješćima vidi se da je gripa krenula i da je u svakom tjednu veći broj oboljelih. Svake godine očekujemo gripu početkom godine tako da je i ove godine došla nekako u očekivano vrijeme. Epidemija gripe traje oko tri mjeseca, ona je sada u zamahu a njezin vrhunac će biti negdje u veljači.” – kazala je dr. Pajtlar.

Jedan od načina prevenciije je cijepljenje, no ono više nije moguće jer ističe dr. Pajtlar cjepiva više nema. Postoje i mjere prevencije kojih se valja držati, to su: redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom, zatim izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja puno ljudi te jesti namirnice bogate vitaminima kako bi se ojačao imunitet.

Ako ste ipak negdje pobrali gripu preporuka je stručnjaka, preležati ju ” Gripa se i dalje liječi da se preleži, da se snižava temperatura, da se piju lijekovi protiv bolova ukoliko netko ima jaku glavobolju ili bolove u mišićima i zglobovima ili ako su mu potrebni lijekovi protiv kašlja ili za iskašljavanje ovisno o simptomima. Dakle u većine pacijenata gripa se i dalje liječi simptomatski i ono što je važno reći treba ju preležati da se ne razviju neke ozbiljnije komplikacije.” – naglasila je dr.Pajtlar.

najčitanije