Radovi na budućoj Prvoj osnovnoj školi Petrinja u punom jeku

imp

prva oš petrinja 5

U tijeku je izgradnja nove zgrade Prve osnovne škole Petrinja. Objekt se gradi sredstvima u iznosu od 25 milijuna eura, koje je osigurala Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.

 

Nova škola osiguravat će prostor za 20 razrednih odjela i u njoj će se odvijati jednosmjenska nastava. Novi objekt imat će tri etaže. U prizemlju će se nalaziti kuhinja, blagovaonica, 8 učionica. Na prvoj etaži, osim učionica, bit će prostor za administrativno osoblje, zbornica i ured ravnatelja, a na zadnjoj etaži učionice i prostor za rehabilitaciju.

„Mi svi u Petrinji svaki dan prolazimo kraj ovog gradilišta, pratimo i gledamo te se veselimo svakom danu kada vidimo da ova škola napreduju, da radovi idu prema planu i vidimo napredak svaki dan. U svoje ime, u ime svih naših učenika, roditelja i nastavnika te učitelja, mogu izraziti veliko zadovoljstvo što radovi napreduju takvim tempom. Nadam se za dobrobit svih nas i cijeloga grada da ćemo se čim prije vratiti u školske klupe u novoj školskoj zgradi. Naši osjećaji su uvijek pomiješani kada dođemo na ovo gradilište jer vidimo našu staru školu koja nam je jako prirasla srcu, ali s druge strane vidimo da se ovdje gradi i da raste nova škola koja označava početak jedne nove ere u Petrinji, novog razvoja školstva i znamo da će to biti dobro za sve nas, učenike, roditelje i sve učitelje“, kazao je ravnatelj Prve osnovne škole Petrinja Robert Groza.

 

Cijeli objekt bit će prilagođen osobama koje su teže pokretljive, sanitarni čvorovi će biti prilagođeni osobama s invaliditetom, a škola će imati dizalo. Nova zgrada prve osnovne škole Petrinja imat će i školsku sportsku dvoranu te još jednu malu dvoranu, rekao je to obilazeći radove na školi župan Ivan Celjak.
„Učenici ove škole do potresa su pohađali nastavu u objektu u centru grada, radi se o jednom od najstarijih objekata u odgojno-obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj. Na tom objektu izvršili smo mjere hitne stabilizacije u iznosu od otprilike 650 000 kuna, a novi školski objekt gradi se sredstvima koja je osigurala Mađarska. Cijeli postupak vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.

Mađarska je osigurala donaciju za izgradnju škole i dvorane u iznosu od 25 milijuna eura, a Grad Petrinja je uz pomoć Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije pripremio gradilište za početak radova, kako bi gradilište bilo prikladno i radovi tekli normalno.“, rekao je župan i dodao da izgradnja ove škole nije jedini projekt na kojem se radi.

„Do sada smo obnovili 6 školskih objekata: OŠ Mate Lovraka, OŠ Dragutina Tadijanovića, gdje smo zadnju etažu uredili za potrebe Učiteljskog fakulteta, obnovili smo područne škole u Mošćenici, Češkom Selu, Hrastovici i osnovnu školu u Jabukovcu. Trenutno potpisujemo ugovor s izvoditeljem radova za obnovu OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, isto tako za područnu školu u Nebojanu, a trenutno su u tijeku radovi na zgradi Pulmologije, na zgradi Interpretacijskog centra baštine Banovine, u kojoj je bila prije potresa smještena i Glazbena škola.
Uskoro očekujemo otvaranje ponuda za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja, a prije nekoliko dana smo predstavili i projekt prenamjene objekta koji je tvrtka Gavrilović darovala Srednjoj školi Petrinja, gdje očekujemo početak radova u studenom. SMŽ je vrlo aktivna na području grada Petrinje i zadovoljstvo nam je čuti mještane da su sretni i sanacijom prometne infrastrukture, ali isto tako i dinamikom radova i upravo njihovo zadovoljstvo nam daje dodatnu energiju da budemo još aktivniji i da što prije vratimo djecu u matične objekte u njihove novouređene škole.“, rekao je župan.

Završetak radova na Prvoj OŠ Petrinja očekuje se početkom 2024. godine.

 

 

 

Foto – SMŽ

 

 

najčitanije