Radionica „S torbom u svijet kupovine“

imp

„Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“, naziv je EU projekta kojeg provodi Udruga invalida rada grada Siska.
Svrha je projekta poboljšati socijalne sadržaje osoba starije dobi i razvijati ih, što će se ostvariti mnogim kreativnim, kulturnim i edukativnim radionicama, izložbama, konferencijama, stručnim predavanjima i radionicama zdravlja, a najavljeno je i studijsko putovanje u Češku, gdje će Petrinjci razmijeniti iskustva s predstavnicima neprofitne organizacije Život 90.

ukrašavanje jutenih torbi 9 ukrašavanje jutenih torbi 7 ukrašavanje jutenih torbi 6 ukrašavanje jutenih torbi 5

U sklopu ovog projekta početkom tjedna u petrinjskom Hrvatskom domu održana je radionica „S torbom u svijet kupovine“.
„Naučili smo kako je torba od jute 100 % biorazgradiva, dakle čuva prirodu, ekološki je prijatelj 21.stoljeća jer ne kupujemo vrećice za ambalažu, podržavamo rukotvorine i stvaramo poklone za druge. Onoliko koliko stane u torbu, dovoljno nam je za cijeli tjedan, pa tako ne stvaramo dodatni otpad, a time ostvarujemo pametnu kupovinu i štedimo novac višestruko. Indija je zakonom propisala isključivo jutu kao obavezni i jedini materijal koja se može i mora koristiti za ambalažu i time sačuvala brojna radna mjesta. Nadamo se kako će naše korisnike motivirati na sjećanja da se u krajevima oko Petrinje uzgajao lan i konoplja i što se od tih prirodnih materijala radilo i kako se obrađivao.“, rekla je koordinatorica projekta Jasminka Luketić Domitrović.

ukrašavanje jutenih torbi 4 ukrašavanje jutenih torbi 3 ukrašavanje jutenih torbi 2 ukrašavanje jutenih torbi 1
Projekt Udruge invalida rada grada Siska u skladu je s općim ciljem Poziva „Poboljšanje socio-ekonomskih i životnih uvjeta u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“ koji je prvenstveno namijenjen osobama starijima od 65 godina i osobama s invaliditetom.
Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ koji potiču socijalnu koheziju usklađen je s Europskim stupom socijalnih prava čija je bit osiguravanje novih i djelotvornih prava građana, odnosno jednake mogućnosti za sve građane. Projekt će u stopostotnom iznosu od 816.590 kuna financirati Europska unija kroz Europski socijalni fond.

Foto – Udruga invalida rada grada Siska

najčitanije