Prvi vikend u veljači rezerviran je za Global Game Jam – natjecanje u izradi videoigara

imp

Global Game Jam Banner 300 Dpi

Od 3. do 5. veljače u Novskoj se održava hrvatska inačica svjetskog natjecanja u izradi videoigara – Global Game Jam. Organizatori ovog gamedev eventa su Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 te Hrvatska udruga izrađivača videoigara HU-IZ-VI. Zadnjih godina broj natjecatelja se povećavao, a s njim je rastao i broj pokrovitelja. Ove godine nagrade su osigurali A1 Hrvatska d.o.o., brend gaming opreme White Shark te medijska kuća VIDI. Program koji natjecatelje očekuje predstavljen je konferenciji za medije održanoj u gaming inkubatoru PISMO.

Global Game Jam_TOM6942 (2)

Natjecanje se odvija u dvije kategorije programera – timova odraslih i srednjoškolaca. Nagrade za odrasle osiguravaju inkubator PISMO, A1 Hrvatska i VIDI medijska kuća. Prvo mjesto: 1400 eura + Nintendo Switch Console + 6 mj pretplate na VIDI sadržaj. Drugo mjesto: 500 eura + Nintendo Switch Console + 6 mj pretplate na VIDI sadržaj. Treće mjesto: 300 eura + Nintendo Switch Console + 6 mj pretplate na VIDI sadržaj. Nagrade za srednjoškolske ekipe za najbolje tri plasirane ekipe osigurava White Shark u širokom rasponu proizvoda za svaku osobu u timu uz šest mjeseci pretplate na VIDI sadržaje, pri čemu je ukupna vrijednost nagrada za srednjoškolce 2500 eura.

 

Samo natjecanje u izradi videoigre na zadanu temu traje 48 sati, a prate ga i zabavni sadržaji. Naime, chill zona služit će za predah natjecateljima i svima koji prate natjecanje. Tu će se moći isprobati gaming stol sa mobilnim igrama kao i raicing chair, a u planu je chill kviz za sve koji se žele odmaknuti od ekrana.

Global Gam Jam_TOM6895 (1)

S obzirom da je jedan od ciljeva organizatora skrenuti pozornost na podizanje ekološke osvještenosti na konferenciji je istaknuto i kako će natjecanje biti „plastic free“, te da će nastojati plastiku izbaciti, a koristiti samo onu recikliranu. Stjepan Šmit vlasnik brenda gaming opreme White Shark naglasio je upravo tu temu kao jednu od dodirnih točaka sa inkubatorom PISMO u ovom natjecanju. Naime, njihova kompanija „Let s care about each other“ zaštitu morskih pasa te upotrebu reciklirane plastike izvađene iz mora te ističe kao važan dio svog poslovanja.

 

„Ovaj događaj raste iz godine u godinu, to pokazuje brojke natjecatelja, partneri i sve bolje nagrade koje osiguravaju naši sponzori! Hvala svima koji su nas prepoznali kao središte hrvatske gaming industrije! Izazivamo sve gamedevelopere da pokažu spretnost i kreativnost i izdrže 48 sati!“, poručili su Andreja Šeperac iz inkubatora PISMO i Dominik Cvetkovski iz udruge HU-IZ-VI.
Uz organizatore i sponzore tu je i niz partnera koji pomažu organizaciju pri čemu su istaknuti magazin Reboot, komunalno poduzeće Novokom, Srednja škola Novska, Tehnička škola Sisak, Grad Novska, Razvojna agencija SIMORA, Regionalni koordinator SMŽ i Sisačko-moslavačka županija.

 

Natjecanje se održava u novljanskoj sportskoj dvorani i trenutno je 75 prijavljenih sudionika, a prijave su moguće putem linka https://globalgamejam.org/2023/jam-sites/pismo-hu-iz-vi-game-jam.

 

 

Foto – PISMO Novska

najčitanije