Provedene preventivne aktivnosti iz kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

mradenovic

261020211635210570.jpeg

U razdoblju od 16. do 31. prosinca 2019. godine policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su slijedom nadolazećih blagdana, u sklopu operativne akcije „Mir i dobro“, a s ciljem podizanja stanja sigurnosti građana, sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe oružja i eksplozivnih tvari. Informiranjem javnosti o opasnostima koje mogu izazvati oružje i eksplozivne tvari, kao i opasnostima koje prijete od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava te poticanjem građana na dobrovoljnu predaju oružja i eksplozivnih tvari, proveli su niz preventivnih aktivnosti iz nacionalne  kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Aktivnosti su u Sisku, Kutini, Popovači, Petrinji, Gvozdu i Dvoru, provedene s djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, djelatnicima protueksplozijske zaštite Policijske uprave sisačko-moslavačke na Info-pultovima postavljenim u suradnji s Vijećima za prevenciju kriminaliteta. Na njima su bila izložena razna minsko-eksplozivna sredstva i fotografije s prikazima neeksplodiranih ubojitih sredstva u prirodi.

Isto tako u osnovnim  školama u Hrvatskoj Dubici, Glini, Sunji i Novskoj educirano je 200-tinjak učenika od petog do osmog razreda, koji su uz prilagođenu prezentaciju pod nazivom „Znam što je, NE DIRAM, opasno je!“ upoznati i upozoreni na opasnosti od oružja i eksplozivnih sredstava te postupanjem u slučaju pronalaska opasnih ili sumnjivih predmeta.

Učenicima, nastavnicima i ostalim građanima koji su posjetili policijske Info pultove podijeljeni su promotivni materijali te im je skrenuta pozornost da ukoliko posjeduju nešto od ilegalnih minsko-eksplozivnih sredstava, isto predaju policiji, odnosno da nazovu njima nadležnu policijsku postaju i dogovore mjesto i vrijeme preuzimanja minsko-eksplozivnih sredstava, bez bojazni da će biti sankcionirani, što uostalom omogućava Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana u pojedinim svojim odredbama kojima je regulirana dragovoljna predaja ubojitih sredstava.

Tijekom provođenja preventivnih aktivnosti u Dvoru i Petrinji građani su izrazili želju za dragovoljnom predajom oružja, streljiva i to: 172 komada raznog puščanog streljiva do 39 mm, te 3 ručne bombe M 75.

foto: PU sisačko-moslavačka

najčitanije