Protekla 2020. godina, unatoč izazovima, jedna od najboljih godina u radu UOSI SMŽ

imp

251020211635198911.jpeg

Nakon što su razgledali prostor i upoznali se s projektom Inkluzivne farme, delegati Skupštine Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Društvenom domu u Hrastovici u subotu, 29.svibnja 2021. godine odradili su redovnu izvještajnu godišnju Skupštinu Udruge na kojoj su jednoglasno prihvaćeni Izvještaj o radu, Financijski izvještaj, izvještaj Nadzornog odbora i Upitnik o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola za 2020. godinu.

Prošla godina, kako je u uvodnom obraćanju naznačila predsjednica udruge Dijana Smajo, bila je posebno izazovna jer je počela s pandemijom Koronavirusa i prvim „lock downom“, a na kraju godine i taj kobni 29.prosinac kada je Udruga u svega dvadesetak sekundi ostala bez terapijskog prostora Sobe čuda u Sisku, kada su nam se urušili jedini postojeći zidovi na prostoru Inkluzivne farme u Hrastovici i kada smo ostali bez prostora Glinene priče na petrinjskoj tržnici.

skupština_predsjedništvo

Iskoristila je priliku zahvaliti članovima Udruge na prilagodbi i novim uvjetima rada, donatorima, volonterima, zaposlenicima Udruge, a posebno projektno-administrativnom timu koji su uspjeli održati sve postojeće projekte, razviti nove programe i aktivnosti što je dovelo do toga da unatoč teškoj godini Udruga zabilježi i najbolje poslovanje u svojih prvih 18 godina rada u ukupnom iznosu od 4.445.955,00 kn.

Detaljan izvještaj o radu udruge u 2020. godini podijeljen je u tiskanom izdanju članovima Skupštine, a kratki sažetak u brojkama dostupan je i na web stranici Udruge. Izvještaje o radu Udruge u prošloj godini dala je Aleksandra Milković, izvršna direktorica UOSI SMŽ.

Prošla godina zaključena je s 276 upisanih članova te 25 novoupisanih u 2020. godini od čega su njih 19 djeca i mlade osobe s teškoćama u razvoju i invaliditetom. U Sobi čuda u Sisku 73 djece i mladih uključeno je bilo u terapiju senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku s kojima je odrađen 1 371 termin, dok su u 3 kabineta radne terapije u Petrinji i Sisku odrađeni 1 519 termina sa 112 djece s TUR. Uslugu osobne asistencije dobivalo je 12 osoba s invaliditetom, a 2020. bila je u znaku završetka prve i ,nakon nekoliko mjeseci prekida, nastavku druge faze programa Zaželi u sklopu kojeg je zaposleno 20 žena za 120 korisnika. Ukupno je kroz Udrugu u prošloj godini prošlo 63 zaposlenika dok ih je 27 bilo novozaposlenih. S 31. prosincem 2020. godine u Udruzi je bilo 47 zaposlenih, od koji 4 osobe s invaliditetom.

skupština_članovi

Prihodi Udruge ostvareni su kroz 25 projekata koje je Udruga provodila kao nositelj od kojih su 3 EU projekta te kroz partnerstvo u 4 EU projekta.

Udruga je prošle godine usvojila i novi Strateški plan rada do 2024. godine, a obnovljeno je vodstvo Udruge. Za predsjednicu u drugom mandatu izabrana je Dijana Smajo, dok je dopredsjednik udruge postao Silvio Radošević.

Čestitku na prvih 18 godina rada i punoljetnosti uputila je i Krunoslava Kosina Milutinović koja je na Skupštini pročitala izvještaj Nadzornog odbora o radu Udruge u 2020. godini. Financijskim i administrativnim dokumentima Udruge upravljalo se transparentno, uvažavajući pravila uredskog poslovanja te sukladno Zakonu o poslovanju neprofitnih udruga. O svim aktivnostima Udruge NO izvještavan je kvartalno na sjednicama te je imao potpuni uvid u cjelokupno poslovanje. U upravljanju Udrugom nisu pronađene nikakve nepravilnosti niti netočnosti te je Nadzorni odbor dao pozitivno mišljenje o radu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u 2020. godini.

skupština_dumbović

U raspravu o radu Udruge uključio se kratko u ime Grada Petrinje, koja je počasni član Udruge, gradonačelnik Darinko Dumbović čestitajući rođendan i izražavajući zadovoljstvo suradnjom Grada na projektima Udruge, a posebno projektu Inkluzivne farme u Hrastovici za koju su dvije Udruge u partnerstvu kroz 2 projekta iz programa financiranja u sklopu Intervencijskog plana – programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima povukle nešto malo više od 3 milijuna kuna.

Detaljno je nazočnim delegatima Skupštine projekt Inkluzivne farme predstavila na Skupštini voditeljica projekta Ivana Šalić, koja je iskoristila prigodu te pozvala sve na manifestaciju Dana otvorenih vrata udruge koja će biti većinom održana u Hrastovici u sklopu nacionalnog programa od 10 do 12.lipnja 2021.

skupština za 2020

Na kraju Skupštine izvršna direktorica Aleksandra Milković članove Udruge kratko je upoznala s radom u prvih pet mjeseci nakon potresa, a predsjednica Dijana Smajo izvjestila je kako su u tijeku pregovori s resornim ministarstvom i da se nadaju kako će u pregovorima do kraja godine uspjeti postići da Udruga svoju punoljetnost proslavi ugovaranjem i ulaskom u mrežu pružatelja socijalnih usluga poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za djecu s TUR i odrasle OSI te bi to bio ujedno i prvi takav ugovor s državom za područje Sisačko-moslavačke županije.

Zahvaljujemo našim domaćinima što su nam ustupili dom u Hrastovici za rad Skupštine, ali i što od samog početka podržavaju naš dolazak u Hrastovicu i uspostavu naše Inkluzivne farme kojoj je upravo cilj povezivanje zajednice i senzibiliziranje za potrebe i probleme najranjivijih skupina društva.

najčitanije