Proslavljene 22 godine od velike hrvatske pobjede

nn

U Glini, na mjestu na kojem je i počeo, prije 22 godine je i završio Domovinski rat. Dana 8. kolovoza 1995. godine, u Gornjem Viduševu u Glini, potpisana je bezuvjetna predaja 21. korpusa neprijateljske vojske. Tim činom okončana je pobjednička vojno-redarstvena operacija Oluja i završio je obrambeni Domovinski rat. Pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović svečanost obilježavanja 22. obljetnice pobjede u organizaciji Grada Gline, Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, započela je jučer u Glini polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na 396 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Predsjednica je nakon toga, presijecanjem vrpce, otvorila crkvište sv. Ivana Nepomuka koje je uređeno kao spomen obilježje, a u Parku bana Josipa Jelačića, za ovu je prigodu bila postavljena Izložba fotografija iz Domovinskog rata koja obuhvaća više od 800 fotografija koje su prikupili i ustupili pripadnici Udruge 2. gardijske brigade Gromovi, Udruge Specijalne jedinice policije OSA Sisak, 20. Domobranske pukovnije Glina, glinske HVIDRA-e i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije SMŽ Podružnica Glina, te sami građani Gline.

Predsjednica i ostali uzvanici, nakon toga su obišli mjesto pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske, tenk u gornjem Viduševcu koji simbolizira veliki vojnički uspjeh i završetak Domovinskog rata i gdje je i potpisana bezuvjetna predaja 21. kordunskog korpusa tzv. Republike Srpske Krajine, a središnja svečanost obilježavanja pobjede Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu i predaje 21. kordunskog korpusa održana je na ŠRC-u Banovac svečanim postrojavanjem postrojbi iz Domovinskog rata.

pobjedaglina00009

„Osobita mi je čast biti pokroviteljicom nad obilježavanjem jednog od najznamenitijih događaja u Domovinskom ratu. Spomenom na ovaj veliki dan iz Domovinskog rata izražavamo ponos i radost zbog vojne pobjede i oslobađanja Domovine. Ono što pritom osjećamo nije tašti trijumfalizam, nego prije svega zahvalnost hrvatskom državnom i vojnom vodstvu predvođenom predsjednikom Franjom Tuđmanom, te svim neposrednim sudionicima ovog jedinstvenog događaja, kojim je rat priveden kraju, čime su spriječene nove pogibije i razaranja“, rekla je predsjednica, te na kraju zahvalila svima koji su tijekom svih ovih godina pridonijeli obilježavanju ovog znamenitog događaja. „Glina, koja u svojoj povijesti bilježi mnoge važne, često nažalost i tragične događaje, ali isto tako i mnoge znamenite ljude, može se ponositi i ovim događajem kao časnim završetkom duge povijesne borbe hrvatskog naroda za slobodu i državnu neovisnost“, dodala je predsjednica.

pobjedaglina00011

Svečanosti je nazočio i župan Ivo Žinić sa zamjenicima, koji je predaju 21. korpusa i pobjedu OS RH u VRO Oluja nazvao najvećom pobjedom hrvatskog naroda, naglasivši kako ovih dana Hrvatska slavi veliku pobjedu i zajedništvo.
„Hrvatska proslavlja povratak u svoj ustavno-pravni poredak 10 400 km2 okupiranog teritorija, a u čijem je oslobađanju sudjelovalo 200 000 hrvatskih kćeri i sinova koji su predvođeni vrhovnim zapovjednikom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj. No, Oluja je i puno više od toga. Oluja je spriječila pad zaštićene zone Bihać i možda još veći masakr nego u Srebrenici. Stoga, svima onima koji danas kritiziraju Oluju poručujem kako je za nas Oluja svetinja i nećemo nikad i nikome dopustiti da nam blate i napadaju našu Oluju, kao što ni hrvatski branitelji nisu dali na svoju Hrvatsku“, zaključio je župan.

pobjedaglina00039

najčitanije