Proslavljena 26. godišnjica utemeljenja Samostalne satnije Topusko

nn

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu te svečanim programom, u Topuskom je jučer obilježena 26. godišnjica utemeljenja Samostalne satnije Topusko i dan Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Ogranak Topusko.

„Topusko je jedno od prvih naselja koje je okupirano na području naše županije i stanovnici su morali nažalost otići u progonstvo. No, hrabri branitelji su se uspjeli reorganizirati i u božićno vrijeme 19.91 godine okupiti u Trsteniku i krenuti u obranu Hrvatske“, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, naglasivši u kakvim je teškim prilikama ova postrojba stvarana te 1991. godine.
„Samostalna satnija Topusko, kasnije nazvana Samostalna bojna, u čijem sastavu je bila i Samostalna satnija Lasinja, zajedno sa glinskim snagama, stvorili su 20. domobransku pukovniju koja je bila okosnica desnog boka i 2. gardijske brigade Grom u oslobađanju ovog kraja, područja Banovine, Petrinje, Gline. Moram zahvaliti svim bojovnicima, pripadnicima Samostalne satnije Topusko na doprinosu, na svemu onome što su učinili, ali i prisjetiti se onih koji više nisu među nama, kojima smo danas zapalili svijeće i položili vijence. Oni će uvijek biti uz nas jer su oni ugrađeni u temelje hrvatske države. Danas smo ovdje kako bi se prisjetiti tog vremena i na neki način krenuli dalje u osiguravanje kvalitetnih uvjeta za život na ovom području“, rekao je župan.

Zlatko Abramović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Ogranak Topusko, istaknuo je kako udruga postoji od 1998. godine kada je njen predsjednik bio ratni zapovjednik Samostalne satnije Topusko, bojnik Vlado Maričković.

Danas udruga broji oko 130 članova i uključuje pripadnike svih postrojbi i branitelje s područja općine Topusko.

najčitanije