Proslavljen sv. Kvirin

imp

261020211635278956.jpeg

Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, svečano je proslavljen u petak 5. lipnja, svečanim misnim slavljem u bazilici sv. Kvirina koje je predvodio biskup Sapë u Albaniji mons. Lucjan Avgustini u zajedništvu s domaćim biskupom mons. Vladom Košićem, varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem, bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom, pomoćnim biskupima zagrebačkim mons.  Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i sedamdesetak svećenika.

Misnom slavlju prethodila je svečana procesija od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada do bazilike Sv. Kvirina u kojoj je sudjelovalo više od tisuću vjernika: predstavnika župa Biskupije, mladih, krizmanika i prvopričesnika, policajaca i vojnika, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova KUD-ova, vatrogasaca, predstavnika državne, lokalne uprave i samouprave.

Proslavljen sv. Kvirin 02

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić, podsjetivši kako je za prošlo Kvirinovo ova crkva proglašena bazilikom. Biskup Košić je posebno zahvalio biskupu Avgustiniju na dolasku i tom prigodom darovao mu je kip sv. Kvirina.

U homiliji govoreći o svetosti i mučeništvu sv. Kvirina, biskup Avgustini je istaknuo kako je pitanje svetosti mučenika i svjedoka vjere vrlo važno pitanje za Kristovu Crkvu od davnina. „Sveti Ivan Pavao II. u enciklici ‘Došašće trećeg tisućljeća’ govori da se Crkva prvog tisućljeća rodila iz krvi mučenika, a time ističe važnost mučeništva za mjesne Crkve. Baš to svjedoči i ova Biskupija osnovana na počecima kršćanstva koja je za zaštitnika odabrala mučenika i biskupa Kvirina, a koji je radi svoje vjere osuđen na smrt. Sveci koje mi slavimo nisu osobe iz prvih medijskih ili novinskih stranica, niti su poput glumaca i nogometaša. Ne, oni su živi primjer iz čijih života trebamo svi učiti gdje i kako možemo pronaći radost ovozemaljskog i vječnog života. Ta radost našeg života je Bog. U povijesti Crkve nije, niti će nedostajati muke i progona. Progonstva su prema poznatoj Tertulijanovoj izreci postala izvorom misije koja dovodi do rađanja novih kršćana. Tako se rodila i ova Sisačka biskupija. Krv mučenika sv. Kvirina, bilo je sjeme budućih kršćanskih naraštaja u ovoj biskupiji i u hrvatskom narodu. I danas u trećem tisućljeću brojna su progonstva i nasilja protiv kršćana u Africi, na Bliskom istoku, Aziji, ali i u nekad kršćanskoj Europi. Oskvrnjuju se crkve, zabranjuje vjersko znakovlje, fizički i verbalno napadaju vjernici i Bogu posvećene osobe“, upozorio je propovjednik i dao primjere svjedočanstva vjere iz njegove Albanije gdje je Crkva u vrijeme komunizma doslovno bila stjerana u katakombe.

Proslavljen sv. Kvirin 03

Proslavi je prethodila devetnica uoči blagdana kojom su se Siščani i hodočasnici iz osam dekanata Biskupije, predvođeni svojim dekanima i župnicima, u crkvi Sv. Kvirina duhovno pripravljali za proslavu svoga zaštitnika.

najčitanije