Proširuje se članstvo Udruga u Hrvatskom savezu udruga OSIce

ibb

Na zadnjoj Skupštini Saveza odlučeno je kako će se jednom godišnje izvještajna Skupština Hrvatskog saveza udruga Osice održavati izvan svog administrativnog sjedišta u Sisku, u gostima kod nekih od Udruga članica, kako bi se svi međusobno bolje upoznali, ali i od drugih dobili i prenijeli primjere dobre prakse kada je u pitanju rad organizacija civilnoga društva.

Tako su se Udruge članice Saveza proteklog vikenda okupile u Splitu kod Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“ gdje su održali redovne sjednice Nadzornog i Upravnog odbora te izvještajnu Skupštinu Osica.

Udruga „Anđeli“ iz Splita svojim radom primjer je dobre prakse jer provode na nekoliko lokacija u gradu psihosocijalnu podršku, a prva su Udruge u Hrvatskoj koja je i osnivač dječjeg vrtića za djecu s teškoćama u razvoju „Mali dupin“ uz koji postoji i terapijski prostor te se kombinira odgojni i terapeutski rad.

Upravo u prostoru vrtića okupili su se predstavnici sedam Udruga-članica Saveza te su usvojili izvještaj Nadzornog odbora, kao i izvještaj o radu Saveza i financijski izvještaj za 2017. godinu.

Predsjednica Saveza Aleksandra Milković, inače izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u svom izvještaju o radu naglasila je kako je uredsko poslovanje Saveza početkom 2017. Godine bilo uglavnom orijentirano na promjenu sjedišta i preregistracije iz Belog Manastira u Sisak. Ured Saveza prijavljen je u Sisak, Frankopanska 5, uz suglasnost vlasnika prostora – Grada Siska a kojeg koristi UOSI SMŽ – član Saveza (prostor Soba čuda) gdje su održane u listopadu sjednice Upravnog i Nadzornog odbora Saveza te u prosincu redovna Skupština.

Na Skupštini Saveza u prosincu 2017. godine izrađen je i prvi Strateški plan OSIca koji je za razdoblje od 2018. do 2021. postavio slijedeće strateške ciljeve:

  1. Poboljšati suradnju s ključnim dionicima
  2. Stvoriti mogućnost za poboljšanje kvalitete života ciljanih skupina
  3. Uspostaviti sustav praćenja provedbe zakona i strategija
  4. Povećati materijalne, financijske, ljudske i prostorne kapacitete Saveza i članica Saveza, njihovu međusobnu suradnju i zajedničko djelovanje

Suradnja s Udrugama – članicama Saveza odnosila se na razmjenu informacija oko projekata, međusobnu suradnju, zajedničke akcije zagovaranja i lobiranja. Na Skupštini Saveza u prosincu 2017. godine u Sisku temeljem potpisanih pristupnica u Hrvatski Savez udruga OSIce kao nove članice primljene su slijedeće udruge: Udruga KAS iz Siska, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“ iz Vukovara te Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“ iz Splita. Donatori Saveza u 2017. godini bili su Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija čijim je sredstvima izrađena web stranica saveza  www.hsuo.hr , izrađen promotivni letak, kupljena uredska oprema i pokriveni potrebni materijalni troškovi.

Na Izvještajnoj skupštini u Splitu jednoglasno su u članstvo primljene još 3 udruge: Udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira, Udruga tjelesnih invalida Sinj i Udruga djece s TUR i OSI Djeca Pelješca te sada članstvo broji deset udruga iz cijele Hrvatske čiji je rad usmjeren najviše na djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, a pokrivaju, u najviše udruga, i aktivnosti usmjerene rješavanju problema ciljanih skupina iz sustava socijalne i zdravstvene skrbi, obrazovanja, zapošljavanja osoba s invaliditetom te humanitarno djelovanje.

Od posebnih zasluga kada su u pitanju udruge-članice Saveza posebno je u 2017. godini zasluga iskazana članovima Udruge Kolibrići koji su uspjeli ostvariti pravo na liječenje Spinrazom za 4 djece oboljele od spinalne mišićne atrofije. Ono što osnažuje Savez je i činjenica da je među udrugama-članicama Saveza njih 3 (Vukovar, Split i Metković) koje imaju s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike ugovor za pružanje socijalnih usluga, a u istom iščekivanju Ugovora je i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Vrijednost ovog Saveza i Udruga u njima je što se bazira na timskom radu, dosljednosti, profesionalnosti, toleranciji, solidarnosti i zajedničkom djelovanju prema van. Predstavnici udruga, a tako i Saveza izravno sudjeluju u kreiranju Zakona i javnih politika kroz svoje predstavnike u radnim skupinama za izradu Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o inkluzivnom dodatku. Tijekom 2018. Savez je podržao inicijativu udruga za izmjene i prilagodbu brodskog i trajektnog prijevoza kada su u pitanju osobe s invaliditetom, a također pokreću inicijativu poboljšanja diskriminatornih općih uvjeta osiguravajućih društava u području dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

savez osice

najčitanije