Projekt ''Zaželi'' za zapošljavanje žena i u Sisačko-moslavačkoj županiji

ibb

Projekt ”Zaželi”, kojeg je pokrenula Vlada RH, nakon promocije na području Slavonije i Dalmatinske Zagore, pokrenut je i na području Sisačko-moslavačke županije. Promocija je održana u Novskoj, a prema riječima ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, riječ je o najvećem programu iz europskog socijalnog fonda, kojim će se uložiti preko 400 milijuna kuna u zapošljavanje 3 tisuće žena:
”Ovim programom će se uložiti preko 400 milijuna kuna u zapošljavanje 3 tisuće žena. Ideja je da te žene pomažu starijim kućanstvima. Svaka od njih pomagati će 4 starija kućanstva i na taj način će se pomoći preko 12 tisuća kućanstava. Kroz ovaj projekt osigurano je ne samo zapošljavanje 3 tisuće žena na rok od 30 mjeseci, već i socijalna skrb za starije građane”.
Prijavitelji na projekt su lokalne samouprave u suradnji s neprofitnim organizacijama koje djeluju na tom području, a obavezni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje koji će osigurati nezaposlene osobe i Centar za socijalnu skrb koji će odrediti kojim kućanstvima treba pomoć. A o potrebi za ovakvim programom, kaže ministar, svjedoči i veliki interes na promocijama projekta: ”Svugdje gdje smo bili, bila je prepuna dvorana, a usred smo ljeta. Mislim da to dovoljno govori koliko je velik interes i koliko stvarno postoji potreba za takvim programima. Još ovaj tjedan ćemo promovirati program i uskoro možemo očekivati prijave na natječaj, kako bismo već od rane jeseni mogli potpisati prve ugovore i krenuti s prvim zapošljavanjima” , najavio je ministar Pavić.

Na prezentaciji za Sisačko-moslavačku županiju održanoj u Novskoj, koja je također okupila veliki broj zainteresiranih, župan Ivo Žinić podsjetio je kako je naša županija, po dobnoj strukturi stanovništva, jedna od najstarijih u Hrvatskoj te da izračuni demografa upozoravaju na to da bismo 2050. godine, zbog velikog odljeva mladih obitelji, mogli pasti na upola manji broj stanovnika: ”Trend je poražavajući i prema tim izračunima Sisačko-moslavačka županija bi 2050. mogla imati svega 79 tisuća stanovnika, dakle gotovo 100 tisuća manje u odnosu na 2011.godinu. Program ”Zaželi” je svakako jedan od onih koji će pomoći rješavanju nezaposlenosti, osobito žena. Nezaposlenost na našem području je pala, ali djelomično i iz razloga što je dobar dio ljudi napustio županiju. Novo zapošljavanje će pomoći ostanku mladih obitelji, ali ovaj program ima i cilj pomoći starijim napištenim osobama, kojih je na našem području puno, osobito u ruralnim dijelovima” , kaže župan i napominje da bi se ovom programu na ugroženim područjima, kao što je naša županija, ipak trebale pridružiti još neke veće Vladine mjere za poticanje zapošljavanja – prvenstveno one koje bi spriječile masovno iseljavanje mladih stručnjaka: ”Stručnjaci koji su nezaposleni, ali i oni koji su zaposleni, da bi ovdje opstali morat će imati neke pogodnosti – jesu li to riješena stambena pitanja ili veće plaće, ali svakako nešto čime ćemo zaustaviti ovaj negativan trend.”

najčitanije