Projekt SMS – svi mi skupa podržava obilježavanje Međunarodnog dana migranata

imp

314394388 5573455479370350 1260441288508361245 N

Dan 18. prosinca – Međunarodni je dan migranata. Međunarodnim danom migranata podsjeća se na značajan doprinos koji migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju, te naglašava važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka. Nikada nije bilo više onih koji žive ili borave u zemljama u kojima nisu rođeni.
Stoga na Međunarodni dan migranata Ujedinjeni narodi i mnoge međunarodne organizacije kao institucije, te nevladine organizacije diljem svijeta obilježavaju ovaj dan šireći informacije i organizirajući razne javne rasprave, tematske radio emisije i sl.

Svakim danom povećava se broj migranata u zemljama u bližem i daljem okruženju, kao i broj onih koji napuštaju svoju zemlju – mnogi ljudi iz raznih razloga napuštaju i Hrvatsku. Migracije stanovništva danas su svakodnevna pojava.

 

Od dr. sc. Daše Poredoš Lavor, voditeljice projekta SMS – svi mi skupa saznajemo kako ovaj projekt doprinosi integraciji i podršci osobama pod međunarodnom i privremenom zaštitom.

„Kao poseban uspjeh u 2022. godini je činjenica da je suradnik projekta SMS prevoditelj za arapski jezik i kulturni medijator Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi u listopadu 2022. predstavio projekt SMS – svi mi skupa u Briselu.
Naime, Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi bio je pozvan od strane Europskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE) i od strane Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) na sudjelovanje u dvodnevnom seminaru EU predstavnika organizacija koje vode i zagovaraju prava izbjeglica i migranata. Tijekom seminara imali su priliku susresti se s predstavnicima Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog vijeća, te su drugog dana posjetili Europsko vijeće. Sa predstavnicima su mogli raspravljati i postavljati pitanja vezano za aktualna događanja s kojima se susreću izbjeglice i migranti na području EU. Ovo je bila prilika i za predstaviti rad organizacija u Hrvatskoj, te im približiti nastojanja zagovaranja prava izbjeglica i migranata kroz projekt SMS – svi mi skupa, te tako ukazati na izazove u ostvarivanju prava prilikom integracije izbjeglica i migranata u Hrvatsko društvo koji su se kristalizirali iz spomenutog projekta. Navedeno je izazvalo veliko zanimanje i interes predstavnika Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog vijeća o nastojanjima organizacija da daju podršku u ostvarivanju prava izbjeglica prilikom integracije u hrvatsko društvo.“, rekla je Poredoš Lavor.

Projekt SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ je dio dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sada se odvija druga godina provedbe. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak. Projekt se provodi na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Primorsko-goranske i drugih županija u skladu s potrebama.

najčitanije