Program zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica

imp

Model Zbrinjavanja

Na sjednici Vlade, održanoj u srijedu 8.veljače, predstavljen je Program zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području petrinjskog i zagrebačkog potresa kojim se utvrđuje status svih korisnika mobilnih stambenih jedinica te se određuju mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i mjere za prioritetan postupak obnove za korisnike mobilnih stambenih jedinica na područjima pogođenim potresom.

 

Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno se nalazi 2.419 mobilnih stambenih jedinica u kojima je smješteno 6.258 korisnika odnosno 2.400 obitelji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavljajući Program zbrinjavanja.

 

Korisnici stambenog zbrinjavanja iz Programa smješteni su u 11 kontejnerskih naselja od čega na području Grada Siska ima sedam kontejnerskih naselja, na području Grada Petrinje tri kontejnerska naselja te na području Grada Gline jedno kontejnersko naselje.

 

Na području zagrebačkog potresa nalazi se 68 mobilnih stambenih jedinica uz oštećenu zgradu u kojima je smješteno 67 obitelji. Na području petrinjskog potresa u kontejnerskim naseljima nalazi se 297 mobilnih stambenih jedinica u kojima je smješteno 438 korisnika odnosno 287 obitelji, dok se na parcelama uz oštećenu zgradu nalazi 2.054 mobilnih stambenih jedinica u kojima je smješteno 5.753 korisnika odnosno 2.046 obitelji.

 

Program se provodi kroz deset različitih modela zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica:

 • nekonstrukcijska obnova zgrada,
 • gradnja zamjenskih obiteljskih kuća,
 • konstrukcijska obnova zgrada,
 • samoobnova,
 • gradnja višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije financirane iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija,
  stambeno zbrinjavanje putem Agencije za promet i posredovanje nekretninama,
 • stambeno zbrinjavanje u nekretninama u vlasništvu RH,
 • javni Poziv za financiranje najamnina,
 • nabava privremenih drvenih montažnih kuća visokoenergetske učinkovitosti,
 • gradnja privremenih montažnih kuća u svrhu proširenja kapaciteta domova za starije i nemoćne,
 • modeli stambenog zbrinjavanja prema drugim propisima.

 

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS – aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom, istaknuo je ministar.
Programom se utvrđuje status svih korisnika kontejnera i određuju se mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i prioritetan postupak obnove.
Status korisnika i plan zbrinjavanja temelji se na obrađenim zahtjevima, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i izvedenim radovima na dan 7. veljače.

najčitanije