Produžene mjere pomoći stanovnicima potresom pogođenog područja

nn

Građani Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, i u travnju imaju pravo na otpis potraživanja za energiju.
Naime, Vlada je usvojila i zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja i naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Njime se, izvijestila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, zadužuje Hrvatska elektroprivreda (HEP) da otpiše potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, kao i drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju. Nadalje, Ministarstvo gospodarstva se zadužuje da za razdoblje travnja ove godine društvima E.ON Hrvatska i GEN – I nadoknadi potraživanja za isporučenu energiju u visini izdanih računa, a da društvu Gradska plinara Zagreb-Opskrba nadoknadi potraživanja za isporučeni plin krajnim kupcima.

Također, Vlada RH je na sjednici 1. travnja 2021. godine prihvatila Zaključke o korištenju autoceste Zagreb-Sisak i željezničkog prijevoza bez naplate do 1. srpnja 2021. godine. Spomenuta mjera besplatnog korištenja autoceste olakšat će prolazak hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog potresom na području Sisačko-moslavačke županije. Do 1. srpnja produljuje se i mjera besplatnog korištenja željezničkog prijevoza (HŽ) za stanovnike na području pogođenom potresom, te pripadnike službi koje pružaju pomoć stanovnicima i saniraju štete.

Istodobno, Vlada RH je na sjednici prihvatila Zaključak o otpisu troškova RTV-pristojbe obveznicima čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili koji koriste zamjenski smještaj na potresom pogođenom području.

Nadalje, sukladno uputi Ministarstva zdravstva, osigurane osobe s potresom razorenih područja do 30. lipnja nisu obavezne plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite – niti usluge liječnika obiteljske medicine, niti specijalističke i dijagnostičke preglede, kao niti participaciju za lijekove s osnovne i dopunske, B-liste, “s tim da sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite (participacija) ne pokriva doplatu za lijekove s B liste lijekova, već pokriva 10 kuna koje se u ljekarni plaća po svakom receptu ako osigurana osoba nema ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje” – poručili su iz HZZO-a.

Dodajmo da je Grad Sisak, prema Odluci o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade, sve građane oslobodio plaćanja komunalne naknade za stambene prostore i u travnju, i to za objekte sa žutom i crvenom naljepnicom, sve dok se status stambenog objekta ne promijeni o čemu je potrebno obavijestiti Upravni odjel za gospodarstvo i komunalni sustav u roku od 15 dana od dana kada je objekt ponovno postao uporabljiv.

Podsjetimo, Grad Sisak sufinancira trošak najamnine građanima čiji su stanovi i kuće neuporabljivi – PN1, PN2, N1 i N2, možete se prijaviti za dobivanje namjenske kartice pomoću koje se mogu kupovati građevinski i drugi materijal za otklanjanje šteta prouzročenih potresom, a i svi građani Siska kojima je objekt u kojem su stanovali dobio crvenu naljepnicu, mogu dobiti interventnu pomoć od 2.000 kuna. Više detalja pronađite ovdje.

najčitanije