Priznanje za županijski Zavod za hitnu medicinu

imp

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe održano u Sisku

Zavod za hitnu medicinu Sisačko – moslavačke županije bio je danas domaćin središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, koji se u Hrvatskoj obilježava od 2013.godine.

„Za dugoročan uspjeh i zadovoljstvo pacijenata i medicinskih djelatnika presudan je timski duh i način razmišljanja“, izjavila je u Sisku ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević. Svim djelatnicima HMS-a čestitala je njihov dan i pozvala ih da se pridruže HZHM-u u realizaciji projekata važnih za unapređenje kvalitete i dostupnosti hitne medicinske skrbi, uključujući edukacije, pomorski i helikopterski HMS te telemedicinsko povezivanje vozila HMS-a i objedinjenih hitnih bolničkih prijema.

Djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije ovom prigodom je Maja Grba-Bujević dodijelila priznanje za nesebično zalaganje i profesionalno zbrinjavanje hitnih pacijenata neposredno nakon potresa, a oni su svoje znanje i stručnost prisutnima pokazali vježbom naprednog održavanja života.

Zavod za hitnu medicinu Sisačko – moslavačke županije u 2021. godini intervenirao je 17 856 puta, pregledano je 35 tisuća pacijenata, prevezeno ih je 352 tisuće. Od ukupnog broja ozlijeđenih ili oboljelih osoba njih 29% bili su teško oboljeli ili stradali, 67% srednje teško, dok je 4% intervencija bilo u kategoriji lakših.
„Mi imamo 255 zaposleni, od tog 35 liječnika, 125 medicinskih sestara i tehničara, 85 je vozača i 9 nezdravstvenih radnika. Raspolažemo s 52 vozila, od toga 15 za potrebe hitne dok preostalih 37 koristimo za sanitetski prijevoz. Ukupno imamo 35 timova – 15 ih je hitne medicinske pomoći i 19 sanitetskog prijevoza tako da se u svakom trenutku bilo kojem stanovniku na bilo kojem području naše županije može pružiti medicinska pomoć.“ , rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Silvija Desić Basarić, dodajući da iako su sva vozila odlično opremljena zbog velikog broja prijeđenih kilometara nužno je njihovo kontinuirano zanavljanje.

Za to će sredstva biti osigurana, istaknuo je župan Ivan Celjak iz decentraliziranih sredstava.

„Nedovoljno promišljamo o tome da vi svakodnevno spašavate naše živote i pomažete očuvanju našeg zdravlja. I nikada te okolnosti nisu redovne, a osobito u vrijeme Corona virusa, kada ste se nebrojeno puta našli u neposrednom kontaktu sa zaraženim osobama i na taj način svjesno ugrozili vaše zdravlje i zdravlje vaših obitelji kako bi pomogli drugoj osobi. Na žalost, katstrofalan potres je dodatno otežao okolnosti u kojima radite, oštećene su i zgrade u Sisku, uništene zgrade u Glini i Petrinji. Isto tako srušeni su domovi nekih od vas. Međutim, bez obzira na to, vi ste od prve sekunde potresa bili na raspolaganju 24 sata dnevno. Imali ste brojne intervencije, spasili ste brojne živote, na tome vam hvala. Sisačko-moslavačka županija pomaže u tome, pomažemo u radu timova u Dvoru, u Topuskom, pomažemo kod zbrinjavanja akutnog infarkta miokarda i sufinanciramo dodatnu medicinsku sestru u Kutini.
Zahvaljujemo ravnateljici Maji Grba-Bujević i ministru Viliju Berošu, što su nam omogućili dodatna sredstva za Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, što će biti uloženo u nova vozila.“, rekao je župan napominjući kako su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu SMŽ zaslužni za kvalitetu i kontinuitet pružanja hitne pomoći u teškim uvjetima u kojima rade.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je poznato da teški uvjeti rada i stres smanjuju radni i životni vijek, a potrebe hitne službe sve su zahtjevnije, pa je i broj djelatnika posljednjih godina udvostručen.

Posao je stresan, ali nakon što ga dobro odradimo osjećamo prilično jaku unutarnju satisfakciju, rekao je jedan od liječnika Zavoda Abdelkarim Al Jabiri, dr. med. „Mi smo većinom svi mladi liječnici i imali smo sreće što smo imali stariju ekipu koja je edukacije držala na jako visokoj razini tako da smo mi to onda preuzeli i postali bolji. To nas je onda pripremilo za tako kompliciranu situaciju. Kada je došao potres jednostavno smo svi krenuli od svojih kuća, našli se u Petrinji i krenuli pomagati. Ovaj posao je stresan ali jako lijep u isto vrijeme. Baš velik unutarnju satisfakciju čovjek dobije nakon dobro određenog posla.“

Sustav hitne medicine danas ima više od 4000 djelatnika koji godišnje odrade do 1,500.000 intervencija. Na njihovom predanom i odgovornom radu danas su im zahvalili i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica te gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije Silvija Desić Basarić te drugi gosti.

Foto:

najčitanije