Prije 26. godina osnovani čuveni "Tigrovi"

nn

“Govoriti danas o Tigrovima, o njihovom ratnom putu, o žrtvi i naporima kroz teške godine Domovinskog rata, znači govoriti o obrani i oslobađanju cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske i sudjelovanju u svim obrambenim i oslobodilačkim akcijama”, rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mato Ostović u petrinjskoj vojarni Pukovnik Predrag Matanović, gdje je 1. mehanizirana bojna Tigrovi gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske danas obilježila 26. godišnjicu osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi i Dan svoje postrojbe.

Čestitajući pripadnicima Tigrova Dan njihove postrojbe, Ostović je istaknuo kako se danas s posebnim pijetetom sjećaju svih poginulih, nestalih i umrlih pripadnika ove postrojbe te kako danas Tigrovi upravo u Domovinskom ratu nalaze inspiraciju, domoljublje, iskustvo i znanje na kojima se temelji razvoj i djelovanje bojne u svim područjima života, rada i obuke.
“Ne postoje riječi kojima možemo izraziti zahvalnost i poštovanje za njihovu žrtvu. Posebna vrijednost bojne su njihove pripadnice i pripadnici, stoga pozornost treba i dalje posvećivati svakodnevnoj obuci vojnika, dočasnika i časnika, vas koji ste naslijedili generaciju ratnika i pobjednika u Domovinskom ratu”, rekao je Ostović.

Postrojba je ovo koja baštini tradiciju i nosi ime nekadašnje legendarne ratne 1. gardijske brigade Tigrovi, a koja je prvotno ustrojena u sastavu specijalne policije MUP-a RH 5. studenoga 1990. godine u Rakitju pokraj Zagreba. Slogan „Za hrvatsku kao Tigar“ poznat je u svim dijelovima Hrvatske, budući da je postrojba sudjelovala u obrani Domovine u svim njenim dijelovima. U Domovinskom ratu kroz Tigrove je prošlo preko 11 tisuća branitelja, 367 ih je poginulo, šest je nestalo, a ranjeno ih je 1711.
A na njihov obol u teškim, ali i slavnim danima stvaranja Republike Hrvatske, u kojoj su Tigrovi odigrali nezamjenjivu ulogu, podsjetio je i današnji zapovjednik bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić.
“Kad govorimo o 1. gardijskoj brigadi, teško je njena postignuća tokom Domovinskog rata staviti u par riječi. To je postrojba koja je za vrijeme Domovinskog rata prošla ratišta cijele Republike Hrvatske i šire te nema područja gdje se nije pojavila u svom djelovanju i gdje samim svojim pojavljivanjem i na spomen imena Tigrova nje izazivala strah u neprijatelju koji je bio ispred nje. Ali ovoj postrojbi i njenom trnovitom putu kroz Domovinski rat najviše govore njeni poginuli, nestali i ranjeni pripadnici koje nam svjedoče u koliko je teških operacija i borbi sudjelovala 1. gardijska brigada Tigrovi”, rekao je Mlinarić.

Povodom Dana postrojbe istaknutim su pripadnicima bojne uručene pohvale i nagrade te promaknuća, a svečano su uručene i beretke polaznicima 27. kampa za prijem u djelatnu vojnu službu kao pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrovi.

najčitanije