Pri završetku cesta koja spaja Donju Posavinu i Moslavinu

Svinjicko

 

U završnoj fazi su radovi na modernizaciji i sanaciji prometnice koju stanovnici sisačke Donje Posavine čekaju već više od 30 godina. Riječ je o cesti u dužini 5,6 kilometara od naselja Svinjičko do državne ceste D-36 u dijelu šume Brezovica. Ovaj tjedan završavaju radovi na postavljanju završnog sloja asfalta.

 

S realizacijom ovog projekta, spajanja Donje Posavine i Moslavine, krenulo se na inicijativu župana Ivana Celjaka, jer su stanovnici toga kraja godinama tražili sanaciju ceste za koju kažu da im život znači. Cesta je u nadležnosti Grada Siska, no kako se nikada nije asfaltirala, a prijeko je potrebna prije svega domaćem stanovništvu i lokalnim OPG-ovcima, Sisačko-moslavačka županija zatražila je suglasnost Grada Siska za ovu cestu kako bi je uredila i putem Županijske uprave za ceste izvršila povijesno ulaganje u ovom dijelu Posavine.

 

„Znajući da stanovnici Donje Posavine o ovoj cesti govore kao o cesti koja život znači, tražio sam rješenje na koji bi način Županija mogla urediti ovu cestu. Vidjevši koliko bi njeno uređenje pomoglo stanovnicima i ljudima koji na tome području imaju svoje OPG-e, zatražili smo od Grada Siska ovu cestu kako bi je putem ŽUC-a napokon sanirali. Nakon što smo dobili suglasnost za njeno uređenje, dobili smo i potporu Ministarstva poljoprivrede i ministrice Marije Vučković“, istaknuo je župan Celjak.

 

Stanovnicima ova cesta život znači

 

Oduševljenje nisu krili ni stanovnici Svinjičkog, Gušća, Čigoća, Kratečkog, Lonje i drugih mjesta koji će sada puno brže stići do auto-ceste i Moslavine, a vjeruju kako će modernizacija ove prometnice značajno pridonijeti i većoj posjećenosti Parka prirode Lonjsko polje u kojem Sisačko-moslavačka županija obnavlja kuriju Oberhofer-Hangi u Čigoću koja će postati novi posjetiteljski centar.

 

Jedan od stanovnika Svinjičkog je i Ivica Grgurić koji ima svoj OPG, bavi se pčelarstvom te ističe kako je župan Celjak jedini do sada prepoznao važnost ove prometnice.

 

„Modernizacija ceste znači jako puno u ekonomskom smislu stanovnicima koji ovdje žive, ali i za razvoj turizma i poljoprivrede. Mojim kupcima najveći problem bila je upravo cesta koja je bila makadamska, a sada će naši kupci napokon moći stići asfaltiranom cestom do nas OPG-ovaca“, rekao je Grgurić.

najčitanije