Prevencija – najbolji lijek protiv osteoporoze

ibb

20. listopada Svjetski je dan osteoporoze – bolesti suvremenog doba, od koje danas, prema procjenama, boluje 8 do 10 posto svjetske populacije. Uvriježeno je mišljenje da je osteoporoza ženska bolest i često se povezuje s menopauzom. To je samo djelomično točno, budući da su svaka treća žena i svaki osmi muškarac izloženi riziku od najteže komplikacije osteoporotičnog prijeloma. Širom svijeta ima 200 milijuna oboljelih od osteoporoze, a u Europi ih je 75 milijuna.
U Hrvatskoj je zabilježena osteopenija (slabija mineralna gustoća, početni stadij) kod 400 tisuća žena, a osteoporoza kod 250 tisuća, s više od 100 tisuća prijeloma godišnje uzrokovanih osteoporozom.

Kao i kod većine bolesti, i osteoporozu je moguće spriječiti. Prevencija uključuje mjere koje treba poduzeti da se postigne najveća moguća koštana masa, osiguravanjem dovoljne količine minerala (kalcij, magnezij, bakar, fosfor, silicij, mangan i molibden). Tjelesna aktivnost je vrlo bitna jer se kretanjem stimulira kost. Preporučuje se hodanje, penjanje, vožnja biciklom, aerobik, odnosno svaka aktivnost koja opterećuje kost.

Svjetski dan osteoporoze bit će obilježen u subotu, 22. listopada u Petrinjskoj kući zdravlja gdje će se održati preventivna javno – zdravstvena akcija pod nazivom „Prevencija – najbolji lijek protiv osteoporoze“.

najčitanije