Presuda za ratni zločin u Pounju

imp

261020211635281309.jpeg

Na Županijskom sudu u Zagrebu, 43-godišnji Leonardo Janković iz Dvora proglašen je krivim za ratni zločin počinjen 26. srpnja 1991. godine u Pounju i nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, donosi Hina.
Zbog kršenja međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, Janković je osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i 7 godina za ratni zločin protiv zarobljenika, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.
Kako je obrazložio predsjednik sudskog vijeća Ratko Šćekić, tijekom postupka je utvrđeno kako je Janković kao pripadnik paravojne formacije “Milicije Krajine”, s još 34 optuženih, u cilju protjerivanja stanovnika pounjskih mjesta Zamlaće, Struge i Kozibroda, ubijao goloruko stanovništvo hrvatske nacionalnosti, te pljačkao, uništavao i rušio njihove kuće i imovinu.
Naoružani dugim pješačkim oružjem te drugim teškim naoružanjem, pripadnici srpske paravojske su u cilju obaranja nevouspostavljenog demokratskog društva uz Hrvatskoj, nastojali općine Dvor i Kostajnica odcijepiti od Hrvatske i pripojiti tzv. SAO Krajini. U sklopu zločinačkog plana ušli su u spomenuta sela i mještane vodili ispred sebe kao “živi štit”. Pucajući po njima, ubili su najmanje 16 civila, dok je veći broj mještana zadobio teške tjelesne ozljede.
Leonardo Janković je, kao i drugi optuženi, bio u bijegu, ali je na temelju tjeralice u siječnju prošle godine uhićen u Austriji, a u travnju je izručen hrvatskim pravosudnim tijelima.

najčitanije