PRESS film festival

ibb

Udruga EKS – ekološko kulturna scena, koja okuplja mlade s područja Hrvatske Kostajnice, vrijedno radi na revitalizaciji društvenog života Pounja: s ciljem obogaćivanja kulturne ponude, prije tri godine udruga je pokrenula PRESS film festival – filmski festival ratnog novinarstva i fotoreporterstva posvećen Gordanu Ledereru i poginulim ruskim novinarima u Hrvatskoj Kostajnici.
Prve dvije godine festival je bio posvećen ratnom reporterstvu i putopisima.
Ovogodišnje, treće izdanje, koje će se održati 1. i 2. rujna u Hrvatskoj Kostajnici s temom “Izbjeglice i govor mržnje”, okupit će mnoštvo domaćih i inozemnih gostiju.
Festival će otvoriti izložba fotografija “Minuta šutnje” autora Zorana Marinovića. Nakon izložbe, o izbjeglicama i radu s njima, govorit će vodeći stručnjak telepsihijatrije u Europi Davor Mucić. Projekcije filmova bit će posvećene sjećanju na Gordana Lederera. O svojim filmovima govorit će i gosti festivala: Elie Gardner, američka video novinarka, Ziad Al-Taha, protagonist filma, Aleksandar Reljić i dr.
Tribina o izbjeglicama iz Sirije održat će se u subotu 2. rujna u hotelu Central, a očekuju se brojni gosti: Hassan Haidar Diab, Gianluca Solera, Dijana Ćurković, Darko Vojinović, Saša Kralj, Marko Drobnjaković, Nikola Šolić, Saša Leković, Nina Violić, Robert Valdec, Brankica Drašković, Dražen Šimić, Karlo Mijić…
Nakon projekcija filmova, publika će vidjeti i video izložbe brojnih fotoreportera koji su pratili migracije izbjeglica s istoka.
Pokrovitelji PRESS film festivala su Ministarstvo kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Sisačko-moslavačka županija.
Otvorenje festivala je u petak, 1. rujna u 18 sati u Građanskoj učionici u Hrvatskoj Kostajnici.

najčitanije