Pregled magnetnom rezonancom u sisačkoj bolnici od sredine svibnja

imp

261020211635234570.jpeg

Aparat za magnetnu rezonancu je u sisačkoj bolnici i u tijeku su pripremni radovi za njegovo puštanje u pogon koje se kaže nam župan Ivo Žinić očekuje sredinom svibnja. „Većina sklopova i dijelova je montirana, a od srijede kreće dodatna montaža i očekujemo da će do 15. uređaj biti montiran. Dakle, nakon 15. možemo svaki dan očekivati početak rada ovog uređaja i stanovnici, žitelji ovog kraja, moći će preglede obavljati ovdje u Sisku.“, rekao je župan.
Ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović, kazao je kako će dolaskom uređaja za magnetsku rezonancu postavljanje dijagnoza i početak liječenja biti znatno brži nego dosad kada su pacijenti morali putovati i tu pretragu obavljati u Zagrebu ili negdje drugdje.
„Ovim uređajem moći će se napraviti magnet glave, vrata, prsnog koša, trbuha, ramena, koljena i cijelog lokomotornog sustava, kao i cijelog abdomena.“, rekao je ravnatelj dodajući kako se planira dvosmjenski rad, a broj obavljenih pregleda na dnevnoj bazi ovisi o više faktora. „Trajanje pregleda je od pola sata do 45 minuta, ovisno o „regiji“ koja se radi, odnosno pregledava. Računamo da ćemo dnevno moći obraditi oko 20 do 22 pacijenta, kada prođe uhodavanja“, rekao je Dujmenović.

magnetna 3 magnetna 1
Sisačkim će liječnicima u očitavanju nalaza kaže dr. Dujemović na početku pomagati kolege iz bolnice Dubrava. „Nakon što dođe do montiranja samog uređaja za magnetsku rezonancu, paralelno s tim ide i edukacija za tehničare i za liječnike. Pri tome će doći i liječnici radiolozi iz KBC-a Dubrava s kojim smo već dogovorili i potpisali suradnju. Za prvo vrijeme oni će nam očitavati snimke magnetske rezonance. Naravno, naši liječnici su prošli tijekom svoje specijalizacije edukaciju za očitavanje ovih snimaka i njima će trebati jedno vrijeme da se dodatno educiraju da bi mogli očitavati svoje pretrage. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati određeni broj specijalizanata i da ćemo već za godinu – dvije imati i dva nova specijalista koji će moći na ovome raditi, a upravo ugovorom s KBC-om Dubravom mi smo riješili ovu problematiku za duže vrijeme“.
Vrijednost uređaja je 6 milijuna kuna. Polovicu je dalo Ministarstvo zdravstva, a polovica je sakupljena donacijama.

najčitanije