Predstavnici lokalnih samouprava nezadovoljni Izmjenom i dopunom zakona o poljoprivrednom zemljištu

sisakportal-hr

261020211635280058.jpeg

Danas je u zgradi Sisačko-moslavačke županije održan radni sastanak temu Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Riječ je bila o regulaciji korištenja zajedničkih pašnjaka u funkciji stočarske proizvodnje.
U Narodnim novinama objavljene su izmjene i dopune koje su od jučer na snazi, a njima se putem privremenog korištenja regulira korištenje pašnjačkih površina. Naša županija spada u sam vrh vrh stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, pa je ova tema itekako značajna za gospodarstvo u županiji.
Mijo Latin, predsjednik Županijske poljoprivredne komore, kaže kako trenutno u Hrvatskoj situacija sa stočarstvom nije najbolja.
‘Nažalost, u Hrvatskoj nikada nije bio manji broj stoke nego danas. Imamo oko 160 tisuća grla krava, čak nas je i Slovenija premašila za oko 7 tisuća. Bitno je riješiti pašnjačke površine jer su se one dosad koristile bez ikakvih ugovora i nije se mogla koristiti potpora države za proizvodnju’, rekao je Latin.
Radni sastanak rezultirao je neslaganjem sudionika s rješenjem navedenim u zakonu, jer je Ministarstvo poljoprivrede u zakonsku regulativu stavilo da se dosadašnji posjed dokazuje putem potvrda lokalne jedinice.
‘Kod to kod nas obično biva, ni ovaj put lokalne jedinice nije nitko ništa pitao. Nitko im nije rekao da će to biti stavljeno u zakonski okvir. Da bi stočar mogao ispuniti zahtjev za dodjelu prava na privremeno korištenje pašnjaka, mora to potkrijepiti potvrdom lokalne jedinice o dosadašnjem korištenju’, rekao je Latin.
Lokalna jedinica koja dosad nije imala obavezu vođenja evidencije o korištenju pašnjaka, sad bi trebala potvrđivati nešto s čime nije upoznata. Zaključak je, kaže Latin, da će se slati dopis Ministarstvu poljoprivrede u kojem će se tražiti preformuliranje potvrde, kako za eventualne kasnije nepravilnosti ne bi odgovarali oni koji se u startu nisu ni trebali baviti tim stvarima.
Damir Petravić, zamjenik gradonačelnika Kutine, obratio se medijima u ime predstavnika lokalnih samouprava, te rekao kako podržavaju traženje izmjene potvrda.
‘Želimo pomoći stočarima, ali ne želimo pomoći onima koji se ne bave stočarstvom. Nikako ne možemo podržati ni pomisao da bi se netko mogao prijaviti za pašnjačke površine a da uopće nije stočar. Cilj nam je to spriječiti, i zato tražimo izmjenu potvrde’, rekao je Petravić.
Nezadovoljni su, kaže, i načinom i vremenskim okvirom koji je stavljen ispred lokalnih samouprava. Pokušava se, kaže, problem visokodohodovne proizvodnje staviti u okvir od mjesec dana, bez postojanja pisanog dokaza da je to tako.
‘Ne možemo prihvatiti ovako neozbiljan pristup, da se ovakva, za stočare ključna stvar, rastavlja usmenim putem. Nema idealnog rješenja, ali rješenje mora ići u smjeru koji će podržati postojeće stočare i u kojem neće biti doći do prijepora u podjeli zemlje. Čini nam se da ovo ide dosta brzo i neadekvatno u smislu raspodjele zemljišta na koliko toliko pravedan način’, zaključio je Petravić.
Župan Ivo Žinić rekao je kako će i Županija učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi se stočarstvo u županiji kretalo uzlaznom putanjom.
‘Moramo donijeti propise koji će biti s ciljem povećanja proizvodnje. Ovo nije problem od jučer i ovim izmjenama zakona je to samo kulminiralo’, rekao je župan Ivo Žinić.

najčitanije