Predstavnica Europske komisije u terenskom obilasku potresom pogođenog područja

imp

Zgrade Petrinja

Izaslanstvo Europske komisije, u sklopu posjeta potresom pogođenim područjima, Zagrebu, Sisku, Petrinji i ostalim dijelovima Banovine, u pratnji predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, jučer je obišlo novoizgrađene zgrade u Petrinji, a koje se grade u okviru EU projekta „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima” na području Sisačko-moslavačke županije.

Zgrade Petrinja

Konkretno, radi se o 8 zgrada u Petrinji, od njih ukupno 20 koje se gradi sredstvima iz operativnog plana Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. u okviru projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima” na području Sisačko-moslavačke županije, a koje bi trebale biti završene tijekom studenog ove godine.
Prilikom razgleda zgrada koje su pred završetkom, Sofia Alves, ravnateljica Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije izrazila je zadovoljstvo učinjenim te istakla da će Petrinja uskoro postati prostor za siguran život.

1000008493

Stanovi su prvenstveno namijenjeni za postojeće korisnike programa stambenog zbrinjavanja, koji imaju utvrđeno pravo na zbrinjavanje davanjem u najam kuća i stanova u državnom vlasništvu, a koji su zbog oštećenja od potresa privremeno ili trajno neuporabljivi.
Izgrađene stambene jedinice bit će opremljene nužnim namještajem koji će također biti vlasništvo Republike Hrvatske. Ove stambene jedinice namijenjene su i za privremeni smještaj stradalnicima potresa dok se ne obnovi njihova imovina, a sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

 

Ukupna vrijednost izgradnje 8 višestambenih zgrada u Petrinji iznosi 13.404.658,27 EUR + PDV, dok su radovi na uređenju okoliša i infrastrukture vrijedni 1.370.750,85 EUR bez PDV-a.

Stan u zgradi

„Sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. na području Sisačko-moslavačke županije gradi se ukupno 20 višestambenih zgrada s 308 stanova (8 u Petrinji, 7 u Glini, 2 u Topuskom, 2 u Gvozdu, 1 u Dvoru). Neke od navedenih već su u visokoj fazi završenosti, pa će tako 8 zgrada u Petrinji koje ste imali prilike vidjeti danas i 4 u Glini biti završene tijekom studenog ove godine, dok će preostale zgrade u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru biti završene tijekom 2024. godine“, istakli su iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.

Magdalena Komes, Domagoj Orlić, Sofia Alves

Ukupna vrijednost projekta izgradnje navedenih 20 višestambenih zgrada iznosi 64.582.918,57 EUR + PDV, od čega se na EU sufinanciranje odnosi 61.353.772,64 EUR + PDV.

najčitanije