Predstavljen projekt "Q25 - Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske"

imp

Kako doprinijeti socio-ekonomskom i demokratskom razvoju na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije cilj je projekta Q25 – Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske.
“Q25 odnosi se na kvalitetu 25 volonterskih programa koji će razviti organizacije civilnog društva i javne ustanove na području zdravstva i socijalne skrbi gdje ćemo onda na taj način osnažiti te ustanove i udruge. Nakon toga, u kasnijem dijelu projekta će se volonteri moći uključiti i djelovati odnosno volontirati na tim volonterskim programima.”- pojasnila je projekt Martina Marušić Britvec, iz LAG-a Vallis Colapis koji provodi ovaj projekt u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak, Udrugom Carpe Diem iz Karlovca, Crvenim križem Duga Resa te Domom za starije i nemoćne Sveti Antun iz Karlovca.

bty

Projekt je započeo 1.lipnja ove godine, traje 12 mjeseci, a financijski ga u 100% iznosu, a to je 608.928,36 kuna, pokrivaju Europski socijalni fond i Ured za Udruge Vlade RH.
Dva su specifična cilja ovog projekta: “Kroz izgradnju kapaciteta tih ustanova i organizacija civilnog društva u zdravstvu i socijalnoj skrbi mi ćemo poboljšati usluge na ta dva područja. Kroz razvoj sustava volonterske podrške povećat će se broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa. Prije svega bih rekla da organizacije civilnog društva na području zdravstva i socijalne skrbi prepoznaju važnost volontiranja i volonterskih programa dok su ustanove na tom području još u povojima po pitanju aktiviranja volontera i volonterskih programa.” – kaže Marušić Britvec dodajući da je dio aktivnosti ovog projekta usmjeren na ustanove i organizacije civilnog društva te njihovo osnaživanje: “Pričamo zapravo o bolnicama, Centrima za socijalnu skrb, domovima za starije i nemoćne koji imaju nezamjenjiva radna mjesta u kojima se ne mogu uključivati volonteri, ali postoji dio aktivnosti koje se u tim ustanovama mogu odvijati volonterski. Prije svega poboljšanje kvalitete slobodnog vremena i onih nekih društvenih aktivnosti koje se provode tamo. Na taj način te ustanove otvaraju prostor prema lokalnoj zajednici, prema novim korisnicima a postojeći korisnici dobivaju nove sadržaje i kvalitetu boravka u tom prostoru.”

bty

Dio naziva projekta Q 25 odnosi se na 20 organizatora volontiranja u području socijalne skrbi i zdravstva te korisnika projekta i 4 partnera koji će razvijati i provoditi volonterske programe sukladno potrebama svojih organizacija i korisnika, pa Paula Raužan predsjednica sisačkog ALD-a poziva sve da se što skorije prijave jer radionice kreću već u rujnu: “Pozivam sve udruge i ustanove s područja zdravstva i socijalne skrbi s područja Sisačko-moslavačke županije da nam se jave. Ići će i poziv za uključenje te će svaki od partnera imati po pet udruga o kojima će brinuti, odnosno pružati podršku. Sve informacije možete dobiti u ALD-u Sisak. Nije ništa strašno ni ništa teško ali s druge strane kad se skupimo svi utjecaj na zajednicu bude ogroman.”
Način komunikacije moguć je i kroz Facebook stranicu koja je kreirana pod imenom: projektQ25. Svi zainteresirani koji bi htjeli sudjelovati, kao što su ustanove i organizacije civilnog društva, bit će kvalitetno educirani. Procjena je provoditelja ovog projekta da će biti angažirano oko 175 volontera koji će pokloniti, odnosno odraditi oko 12 000 volonterskih sati.
Kako bi se potaklo volontere na uključivanje u volonterski angažman, održat će se po jedno javno predavanje na temu volontiranja u svakoj županiji. Poseban fokus će se staviti na mobilizaciju mladih kroz radionice u školama s obrazovnim programom usmjerenim na zdravstvenu skrb. Završni angažman volontera iz zajednice biti će kroz volonterske akcije tijekom manifestacije „Hrvatska volontira“.

najčitanije