Proračun iznosi 1.853.099.630,79 kn

Predstavljen prijedlog županijskog proračuna za 2022. godinu

Župan Celjak u 6 mjeseci smanjio manjak s 51 milijun kuna na 13 milijuna kuna

Župan Ivan Celjak danas je prestavio prijedlog Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu.

Proračun za 2022. godinu iznosi 1.853.099.630,79 kn. Kada je Celjak preuzeo dužnost, početkom lipnja ove godine manjak u proračunu županijske uprave iznosio je 51,5 milijuna kuna. Na današnji dan manjak u proračunu županijske uprave, iz izvora općih prihoda je 13,7 milijuna kuna.

„Trenutno ukupan višak proračuna županijske uprave u tekućoj godini je 75,7 milijuna kuna, a trenutno ukupan višak proračuna županijske uprave iznosi 53,4 milijuna kuna. Ova razlika je pokriće manjka iz 2020. godine. Stanje računa na današnji dan, 16.prosinca 2021. je 80,2 milijuna kuna“, rekao je Celjak te dodao kako je jedan od dugoročnih ciljeva bila stabilizacija financija.

„U trenutku preuzimanja dužnosti financijske obveze prema ustanovama isplaćivane su u drugoj polovici mjeseca. Sada seplaće isplaćuju do 10. u mjesecu za cijeli županijski sustav – tu govorimo o proračunskim korisnicima, a plaće službenika i namještenika isplaćuju se 1. radnog dana u mjesecu. Ovaj proračun koji je pred nama je kreiran u skladu s realnim prihodima i rashodima iz izvora općih prihoda. To znači da smo proračun za 2022. planirali sukladno prihodima koje smo realizirali u 2021. godini“, rekao je Celjak te se prilikom iznošenja financijskih pokazatelja osvrnuo i na situaciju uzrokovanu potresom.

“Naši sugrađani su već godinu dana u kontejnerima. Od nas se očekivalo da se maksimalno uključimo u postupak obnove. Na objektima koji su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije ili u vlasništvu ustanova koje su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, procijenjena šteta iznosi preko 750 milijuna kuna.“

 

Projekti za 2022. godinu

 

Kada je riječ o projektima koji će se financirati iz županijskog proračuna na području obrazovanja tri će se škole energetski obnoviti – u Petrinji OŠ Mate Lovraka, u Jasenovcu OŠ Jasenovac i OŠ Ivo Kozarčanin u Hrvatskoj Dubici. Planirana je izgradnja dvije škole u Petrinji – osnovne i srednje , uređenje OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji za potrebe Učiteljskog fakulteta, uspostava regionalnog centra kompetentnosti. U Sisku će se početi sa izgradnjom Ekonomske škole. Planirana je i prenamjena Strukovne škole u novi učenički dom, a od iduće akademske godine godine kreće se i s jednokratnim potporama svim studentima koji imaju prebivalište na području SMŽ i koji na potresom pogođenom području upišu fakultet.

„Cilj nam je zadržati učenike nakon završetka srednje škole na ovom području, a dobivat će jednokratnu naknadu od 5000 kuna“, pojasnio je župan i osvrnuo se na trenutne radove na obnovi bivše Strukovne škole u Sisku: „Sredstva su osigurana, radovi se izvršavaju. Inače, taj je objekt oštećen u potresu, dobio je žutu naljepnicu. Nakon završetka radova ćemo u njega smjestiti privremeno smjestiti potrebite, a kasnije nam ostaje učenički dom na sedamdesetak učenika.  Ukupna vrijednost projekta je 5,6 milijuna kuna, a završetak radova očekuje se u ožujku 2022. godine“.

Učenici Ekonomske škole prvi će puta imati svoju zgradu. Nastavu su do sada dijelili s učenicima OŠ Ivana Kukuljevića, a zgrada je teško oštećena u potresu. Putem zajma Svjetske banke osigurano je financiranje izgradnje nove škole. Dosad su izrađeni idejni projekt i rješenje, a investicija je procijenjena na 40 milijuna kuna. Trenutno traje revizija glavnog projekta.  U siječnju se očekuje raspisivanje natječaja za radove, a radovi bi trebali krenuti na ljeto 2022. godine. Jedan od najznačajnijih projekata je i uspostava regionalnog centra kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva koji uključuje i obnovu vojarne u Lađarskoj.

„Kroz ovaj projekt obnovit će se kompleks vojarni u Lađarskoj ulici koji već godinama stoji zapušteno. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Drugi dio projekta je poboljšanje uvjeta za strukovno obrazovanje na području SMŽ i razvoj učenja temeljen na radu u sektoru elektrotehnike i računalstva za učenike i odrasle. Samim time, projekt uključuje cjeloživotno obrazovanje“, pojasnio je Celjak i dodao kako je projekt povezan i sa poduzetništvom: „Opremu u okviru ovog projekta stavit ćemo na raspolaganje svim poduzetnicima s područja SMŽ bez naknade. Oprema će biti na raspolaganju i onima koji nisu na području naše županije, ali pod uvjetom da osnuju svoje tvrtke na području SMŽ i da zapošljavaju ljude s područja naše županije“.

 

Značajna financijska sredstva predviđena su i za obnovu, rušenje i izgradnje objekata u području zdravstva. Potrebno je obnoviti objekte koji su oštećeni u prošlogodišnjem potresu. Prioritet županijske uprave i povezanog županijskog sustava je obnova i bit će dok god u čvrste objekte se ne vrati sve ono što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, a to je dio obrazovnog, zdravstvenog sustava, zatim dio sustava socijalne skrbi.

Početkom ovog mjeseca ambulante iz kontejnerskih prostora ispred Doma zdravlja u Tomislavovoj preseljene su u čvrsti objekt bivše komande, u Mošćenici je postavljen modularni objekt u koji je preseljena pulmologija i palijativa. U Petrinji se osigurao čvrst i siguran objekt za djelatnike hitne medicinske pomoći, zaposlenike ZZJZ-a, vratio se u Petrinju i Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Poseban je fokus u proračunu ove godine stavljen i na razvoj poduzetništva.

„U suradnji s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om subvencionirat ćemo kamate te na taj način osigurati poduzetnicima koji ulažu i posluju na području SMŽ, svoje investicije realiziraju s 0% kamata. Planiramo sufinancirati kamate za 3 kreditne linije HBOR-a i to: poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora i obrtna sredstva. Planiramo i sufinanciranje kamata zajmova HAMAG-BICRO-a te bi u konačnici kamate za poduzetnike koji posluju i ulažu u SMŽ iznosilo 0 kuna, odnosno, 0%“ rekao je Celjak te napomenuo kako bi se iduće godine pokrenuo poduzetnički centar u Glini te u Sisku.

O proračunu će se raspravljati na 5. sjednici Županijske skupštine koja će se održati u utorak, 21.prosinca 2021. godine s početkom u 10,00 sati.

najčitanije