Predstavljen kulturno – povijesni vodič kroz život i značaj Antuna i Stjepana Radića

imp

Među najznačajnije osobe iz hrvatske povijesti spadaju braća Antun i Stjepan Radić, osnivači Hrvatske (pučke) seljačke stranke, prosvjetitelji i političari.

O njihovom životu i značaju dr. Domagoj Sremić napisao je kulturno – povijesni vodič „Jeste li znali…?“, koji je nedavno predstavljen u Državnom arhivu Sisak.
„Ova knjižica prvenstveno iznosi činjenice koje obilježavaju život braće Radić, na način da su odredile njihov profesionalni i kulturni smjer. Osnovna misao vodilja je bila ta kako popularizirati tu silnu napisanu građu o njima, ali i onu koju su oni napisali. Uz sve današnje digitalne sadržaje mislim da je ovakva papirnata građa najslikovitija i najbolja i da može puno toga prezentirati. Ove činjenice koje su ovdje navedene zaista su osnova koja bi trebala biti dio svakog stanovnika našeg kraja, cijele Sisačko – moslavačke županije, jer je Dan Županije upravo dan rođenja braće Radić.
Općepoznata Stjepanova rečenica „Ne srljajte kao guske u maglu!“, česti boravci u zatvoru zbog oštrine misli i dosljednosti u njihovoj provedbi te činjenice iz privatnog dijela života poput tegoba s očima i vidom čine njegovu biografiju i opći značaj vrlo zanimljivim i osebujnim.

Uz Stjepana se često veže i djelatnost njegova tri godine starijeg brata Antuna koji mu je bio uzor u svemu te putokaz u kulturnom i političkom djelovanju. Iako se čini kao da stalno stoji u sjeni popularnijeg mlađeg brata, on je uvijek prisutan kao stup potpore.

Zbog toga u stalnom suglasju i prožimanju oni zaista u svoj punini opravdavaju nastup na hrvatskoj društveno – političkoj sceni s kraja XIX. I početka XX. Stoljeća pod nazivom „BRAĆA RADIĆ“.
Ponikli iz pitome ravnice Hrvatske (Martinske) Posavine i sela Trebarjeva Desnog, braća Radić ovaj su kraj svojim interdiscipliniranim djelovanjem ne samo obogatili, nego ga i izvukli iz gliba, močvarnosti i maglovite anonimnosti.“, rekao je autor dr. Domagoj Sremić dodajući da ova publikacija nastoji sačuvati spomen na njih osvješćivanjem našeg djelovanja u vidu bratske sloge i njegovanja tradicionalnih hrvatskih vrijednosti.

Ovaj projekt Kulturnog centra braće Radić samo je jedan u nizu aktivnosti kojima ova kulturna ustanova iz Desnog Trebarjeva, rodnog mjesta braće Radić, promiče život, djelo i značaj dvojice hrvatskih velikana, istaknula je ravnateljica Kulturnog centra braća Radić, Jasmina Jovev.
“Kulturni centar braće Radić posljednjih nekoliko godina postao je važno mjesto promocije Antuna i Stjepana Radića te njihova povijesnog značaja. Uz organizaciju izložbi, predavanja i stručno – znanstvenih skupova, poseban naglasak stavljamo na edukaciju mladih, koji su naši redoviti posjetitelji”, rekla je Jovev.

“Želio bih da budemo istinski ponosni na ovu dvojicu hrvatskih velikana koji su potekli ih naše Posavine, Desnog Trebarjeva koje se nalazi tek 15-ak kilometara od Siska”, zaključio je dr. Sremić.

Foto: Sisak portal

najčitanije