Predsjednica dodijelila nagrade najboljim učenicima naše županije

nn

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, većinu je današnjeg dana provela na području Sisačko-moslavačke županije.

Prvo je posjetila SOS Dječje selo Lekenik, a potom je u sisačkom Državnom Arhivu uručila nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima iz naše županije, koji su bili odlični na državnim natjecanjima. Inače, Sisačko-moslavačka županija je prema službenim statističkim podacima prva županija u Hrvatskoj po ulaganju u sustav obrazovanja prema broju stanovnika.

“Srdačno čestitam vama drage učenice i učenici, na postignutim uspjesima i nadam se da ćete tako i nastaviti i ohrabrujem vas da nastavite onako marljivo raditi kao što ste radili do sada i da postignete još više uspjeha. Naravno, posebno čestitam i zahvaljujem vašim mentorima i mentoricama, vašim učiteljima i učiteljicama u školi na njihovom razumijevanju i naravno, vašim roditeljima i vašim obiteljima na svoj potpori koju vam pružaju, jer bez obiteljske potpore puno je teže postizati uspjehe, bilo u znanstvenim, bilo u sportskim disciplinama ili u bilo čemu čime se u životu bavimo”, rekla je predsjednica, naglasivši važnost obrazovanja, kao i obrazovne reforme.

“U svemu što radimo, prije svega prva briga moraju nam biti naši mladi. Da bismo to postigli, kao što znamo, puno je zadaća pred nama, ali jedna od najvećih je reforma školstva, reforma obrazovanja u Hrvatskoj, koja mora upravo počivati na tome da svakom učeniku i učenici pružimo jednake šanse za razvoj, mjereći se i uspoređujući se s najrazvijenijim državama, kako u gospodarskom, tako u socijalnom, u društvenom smislu. Mislim da moramo požuriti malo s našom reformom obrazovanja i da moramo doista poraditi na tome da se od vrlo rane mladosti djeca uključuju u predškolski odgoj i da prepoznajemo njihove talente, da ih razvijamo, potičemo i nadahnjujemo, a isto tako naravno da prepoznajemo one kojima je potrebna posebna pomoć, bilo u učenju, bilo u njihovom razvoju, jer društvo mora birnuti jednako o svima”, dodala je predsjednica, poručivši za kraj da mladima želi da u modernom svijetu koji se sve više globalizira, koji pruža sve viša prilika, iskoriste te prilike, putuju, školuje se, usavršavaju, rade negdje drugdje, ali se uvijek vraćaju u svoj grad, županiju i svoju domovinu.

Nagradu je primilo 36 školaraca, 21 učenik i 12 ekipa, a za natjecanje ih je pripremalo 33 mentora. Jedan od njih je i učenik sisačke Gimazije, Tin Sertić, viceprvak državnog natjecanja iz matematike.

“Ja sam maturant, cijeli život se bavim matematikom, moja mama me motivirala da se time bavim, a moj profesor mi je dodatno pronalazio zadatke i izdvajao svoje vrijeme i osigurao mi znanje za osvajanje drugog mjesta. Ova nagrada mi znači puno, prije svega motivaciju za bavljenje matematikom. Moram istaknuti i da se kao županija poboljšavamo i približavamo Zagrebačkoj županiji, što je također veliki motiv”, rekao je Tin kojem od srca čestitamo, kao i njegovom mentoru, profesoru Draganu Milojeviću i svima nagrađenima.

Dodajmo da je predsjednica ostatak svog boravka u našoj županij, provela u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je posjetila tamošnji vrtić Krijesnica i obitelj Jakšić – obitelj čija je kuća stradala prilikom aktiviranja velikog klizišta, susrela se s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice, kao i s mladima iz Udruge mladih Invictus – udruge koja je pomagala stradalima za vrijeme poplava.

najčitanije