Poznati dobitnici Nagrada Sisačko – moslavačke županije

imp

županijska Skupština Za

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije vijećnici su jednoglasno izglasali dobitnike Nagrada Sisačko – moslavačke županije koje se dodjeljuju najzaslužnijim građanima svake godine na Dan Sisačko – moslavačke županije.

 

Nagrada za životno djelo posthumno će, na Svečanoj sjednici >Županijske skupštine, biti dodijeljena Božidaru Škofaču, slikaru rodom iz Letovanića, koji je sudjelovao u radu brojnih likovnih susreta i kolonija, bio član brojnih likovnih udruga, profesoru zemljopisa i biologije, osnivaču jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj, Etno zbirke Škofač, koja broji više od 5 000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.
Božidar Škofač, koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obogatio kulturni izričaj ne samo područja općine Lekenik nego cijele Sisačko-moslavačke županije i šire, preminuo je 19. ožujka 2023. godine.

 

 

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za životno djelo bit će dodijeljena i Đuri Vidmaroviću, književnom povjesničaru i kritičaru, koji se bavio poviješću i kulturom Hrvata u rasuću, pjesniku, prevoditelju, TV uredniku, prosvjetnom djelatniku rodom iz Piljenica, Općina Lipovljani.
Đuro Vidmarović, svojevremeno predsjednik Društva hrvatskih književnika, ostavio je i dubok trag u hrvatskom političkom životu. Bio je član saborske Komisije za izradu Deklaracije o nezavisnosti RH koja je prihvaćena 8. listopada 1991. godine, bio je saborski zastupnik, izvanredni opunomoćeni veleposlanik u Ukrajini.
Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga diplomatskog kluba, Glavnog odbora Matice Hrvatske, Društva za ukrajinsku kulturu, Hrvatskoga kulturnog vijeća i Hrvatskoga nacionalnog etičkog sudišta.

 

 

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripada umirovljenom pukovniku Ivici Pandži Orkanu i dr. sc. Sanji Lončar, autorima monografije „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“ čija je promocija održana u listopadu 2022. godine, a koja donosi pregled više od 300 spomen-obilježja na području Sisačko-moslavačke županije te svjedoči o stradanju tog kraja u Domovinskom ratu.

 

 

Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Zakladi Marin Čilić, koja je humanitarno-sportskim događajem i sportskim aktivnostima omogućila izgradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici, koje koriste djeca i mladi s područja Banovine i Pounja, te doprinijela promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

 

 

Nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Županijske skupštine, 12. lipnja 2023. godine.

najčitanije