Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama predstavljen projekt ''Lily''

mradenovic

Policijska uprava sisačko-moslavačka i partneri u Kazalištu 21 premijerno su predstavili preventivni projekt “Lily”. Nositelj projekta je Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova, a spomenuti je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama.

Javno predstavljanje programa provodi se uz podršku Grada Siska, Županijskog tima Sisačko-moslavačke županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Centrom za žene ADELA te drugih partnera.
U program se uključilo i Savjetovalište za djecu i mlade s problemima u ponašanju Gradskog društva Crvenog križa koje provodi preventivne programa.
”Prevencija je prvenstveno usmjerena na osnovnoškolce i srednjoškolce. Puno puta s PU provodimo preventivne programe kojima podižemo svijest, odgovornost i važnost nekon prosocijalnog ponašanja. Radimo s djecom i mladima s ciljem da djeca djeluju zajedno u smjeru razvoju ponašanja koji će donositi ravnotežu u odnosu na spol i dinamiku društva u kojem žive”, rekla je Irena Barišić Milunić, voditeljica Savjetovališta te dodala kako su mladi svjesni, vide i prepoznaju različite oblike nasilja.
”Iznenadimo se jer vjerujemo da djeca i mlade treba puno podučavati i da ne vide mnogo. Da, treba ih podučavati, ali djeca i mladi reagiraju na ono što je dobro i ono što je loše. Puno nam puta jasno kažu da žele neke promjene , da nisu sretni i zadovoljni i da žele promjene unutar svoje obitelji i društva”, dodaje Barišić Milunić.
Na predstavljanju projekta pokazane su i osnove samooobrane. U tim SMŽ za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama uključio se i Županijski sud.
”Nasilja ima. To je naša stvarnost – i to u obiteljima, nad ženama i nad djecom. S tim u vezi je i formiran ovaj tim. Svoj doprinos je sud dao tako što su u timu sutkinja istrage Blažena Ereš i voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Emina Hrvatin koja na dnevnoj bazi provodi tretman pomoći”, rekla je predsjednica suda Lucijana Vukelić.
Projekt Lily svoj je naziv dobio u zpomen na pokojnu sutkinju Ljljanu Hvalec, koja je ubijena 22.rujna 1999.godine kada je muškarac, tijekom brakorazvodne parnice ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju, svoju suprugu, njezinu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.
Više o statističkim podacima za slučajeve nasilja nad ženama u našoj županiji, ispričao nam je Luka Pešut, načelnik uprave.
”U ovoj godini imamo više riješenih kaznenih djela u ovih 10 mjeseci, nego što smo imali lani. Kada govorimo u kaznenim djelima,u ovih 10 mjeseci bilježimo porast što ukazuje da provođenjem ovakivih programa, dolazimo do toga da građani zaista prijavljuju nasilje”, ističe Pešut.
Projekt Lily u narednim će se mjesecima javno predstaviti i u ostlaim gradovima naše županije.

najčitanije