Povjerenik Europske komisije Johannes Hahn boravio u Petrinji: „Moja poruka je - molim vas, ostanite optimistični.“

imp

Europski povjerenik za proračun Johannes Hahn u posjeti je Hrvatskoj u sklopu kojega je posjetio Petrinju u pratnji ministra graditeljstva Ivana Paladine. Europski povjerenik Johannes Hahn rekao u Petrinji, gradu koji su pogodila dva jaka potresa, da su to trenutci kada se iskazuje europska solidarnost te je stoga Europska komisija produljila rok za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja 2023.


„Danas sam ovdje kako bih prenio odluku Europske komisije koja je odlučila produžiti rok za potrošnju financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije do kraja lipnja sljedeće godine, a s ciljem da Vlada RH, u suradnji s tijelima lokalne samouprave, uspije iskoristiti sva sredstva i odraditi sav potreban posao.
Do sad sam, nažalost, vidio puno prirodnih katastrofa, poplava, potresa…. no uvijek je doista teško gledati ovako teška oštećenja, pogotovo u gradu i županiji koja je već nekoliko puta u bliskoj povijesti pretrpjela razaranja – od Svjetskog rata, pa Domovinskog rata i sad potresa. Htio bih pohvaliti stanovnike Petrinje i Sisačko-moslavačke županije na hrabrosti i upornosti da se ponovno dignu i iznova izgrade svoje domove, dakako, uz pomoć Vlade, ali i europske zajednice.
Ovo je zaista vrijeme kad nam je jako potrebno i važno europsko zajedništvo i solidarnost svih europskih zemalja i zato se nadam da će ovaj iznos od preko milijardu eura iz Fonda solidarnosti Europske unije omogućiti da se građanima Petrinje i ostalih mjesta u županiji što prije ostvari želja – da se vrate svojim kućama i nastave graditi život ovdje.
Moram istaknuti da smo uspjeli postići ovaj dogovor i produžiti rok iskorištenja sredstava iz Europskog fonda zahvaljujući odličnoj suradnji ministra Ivan Paladine i naših djelatnika, no sad je doista vrijeme da iskoristimo ova sredstva.
Obećajem vam da ću prije kraja svog mandata ponovno posjetiti vaš grad da vidim što je sve izgrađeno i kako je novac iz Fonda utrošen, no također kako bih vas ohrabrio i pokazao da niste sami. Europa je uz vas i mi ćemo vam pomoći, barem financijski. Ministar Paladina mi je također rekao da imate na raspolaganju puno internacionalnih stručnjaka koji će pomoći u rekonstrukciji i izgradnji grada, i to je jako važno.
Naposlijetku, želim vam još jednom sve najbolje i ponavljam – pomoći ćemo kako god možemo. Niste zaboravljeni i omogućit ćemo vam da ostanete ovdje, u svojim domovima, i da se ne morate seliti. Moja poruka je – molim vas, ostanite optimistični. Hvala vam.“, rekao je Johannes Hahn.

 

Uz povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna i ministra Paladine u posjeti Petrinji su bili i ravnatelj Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

 

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je rekao da je Komisija produljenjem roka za korištenje sredstava iz EUSF-a pokazala veliko razumijevanje za specifičnost hrvatske situacije, s obzirom da se obnova događa nakon dvije serije potresa i tijekom pandemije covida-19.
„Hrvatska je u ovom trenutku povukla i primila cjelokupni iznos, znači više od milijardu eura, znači cjelokupni iznos sredstava smo već dobili. U ovom trenutku smo realizirali i zahtjevi su predani za refundaciju prema krajnjim korisnicima za 900 miliona kuna, što je nešto manje od 20% alokacije za zagrebački potres. Isplaćeno je, na osnovu tih zahtjeva, 400 miliona kuna krajnjim korisnicima.“, rekao je ministar Paladina.


Prilikom posjeta Petrinji povjerenik Hahn posjetio je Centar novog života, potom prostore OŠ Dragutina Tadijanovića gdje se uredio i potkrovni prostor za potrebe nastave studenata Učiteljskog fakulteta te centar grada. Razgovarao je i sa stanovnicima kontejnerskog naselja na Sajmištu.
„Razgovarali smo s našim sugrađanima koji trenutno žive u kontejnerskom naselju. Moram priznati da oni s kojima smo danas razgovarali su pokazali puno razumijevanje za proces obnove. Za sve ono o čemu smo razgovarali, kao što sam već i najavio, upravo naši sugrađani koji žive u kontejnerskim naseljima su prioritet i dat ćemo maksimum da što prije riješimo njihove zahtjeve i realiziramo njihove zahtjeve te da što prije oni više ne žive u kontejnerskim naseljima. S druge strane moramo biti potpuno svjesni da isto tako kada budemo u nekom trenutku osiguravali zamjenski smještaj ukoliko neki od naših sugrađana želi ipak ostati, zbog nekih drugih razloga u kontejnerskim naseljima, to je nešto na što država ne može utjecati.“, istaknuo je ministar.
Prije mjesec dana ministar Paladina predstavio je i plan ubrzanja obnove. Evo što kaže po pitanju realizacije tog ubrzanja: „Svi oni koraci na kojima radimo, mi na njima aktivno radimo i provode se. Reći ću nekoliko riječi o tome. Tada sam najavio da će se ubrzanje osjetiti u periodu do kraja ljeta, ako se sjećate tada kada sam najavio, dinamika o kojoj sam govorio i ciljevi dinamike koju želimo postići upravo su se odnosili na kraj ljeta. Ono što mogu reći trenutno, sa jedne strane što se tiče realizacije tog plana, mi u ovom trenutku provodimo sve one poteze koje navodimo kao primarne točke. Znači započeli smo izradu generičkih troškovnika, započeli smo sa okrupnjavanjem nabava, pripremamo, a nadamo se da ćemo to do kraja lipnja ili početka srpnja izvesti, a to je izmjena programa mjera u sklopu koje ćemo riješiti nekoliko tehničkih pitanja. Riješit ćemo porast cijena, s obzirom da određene vrste nabava, određene vrste projekata, cijene su porasle tako da jednostavno nemamo interesa na nabavama koje provodimo, ali rješavamo u sklopu tih izmjena programa mjera i onaj dio koji sam rekao, a to je dorada dobrih modela samoobnove i dorada sa još nekoliko stvari. Nakon toga kada donesemo izmjene programa mjera tada ćemo, i uz dodatnu promociju samoobnove, još dinamizirati sam proces obnove.“, pojasnio je ministar Ivan Paladina.

 


Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek je izvijestio da su počeli radovi na izgradnji 53 zamjenske obiteljske kuće te da do kolovoza očekuje više od 200 obiteljskih kuća u izgradnji.

 


Produljenje roka za korištenje sredstava Fonda solidarnosti od velike je pomoći, a župan Celjak napomenuo je i kakvo je stanje na terenu.
„Ono što je važno, a tiče se aktivnosti Sisačko-moslavačke županije na pitanje obnove do sada, je da je Županija do sada obnovila 20-ak objekata na području obrazovanja. Za 3 objekta smo osigurali mjere stabilizacije, za 3 škole smo pronašli i uredili zamjenske objekte. Kada govorimo o zdravstvu obnovili smo 6 objekata na području zdravstva i isto tako za sve odjele Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, zatim za Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Zavod za hitnu medicinu i primarnu zdravstvenu zaštitu, za sve njih smo osigurali čvrste i stabilne objekte. Radovi na 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača. Nadalje, raspisan je postupak nabave za izvođenje radova za Dom zdravlja Petrinja, ispostava Glina. Također u postupku je nabava za izvođenje radova, kada govorimo o obrazovnim objektima, za Srednju školu Glina i za dvoranu Srednje škole Viktorovac. Svaki dan osiguravamo pripremu i dostavu toplog obroka za 1600 naših stanovnika koji su izgubili svoje domove u potresu. Aktivni smo i vezano uz cestovnu infrastrukturu, utrošili smo 25 miliona kuna koji su bili osigurani za sanaciju ceste na području naše županije. Između ostalog sanirali i cestu u Majskim poljanama gdje smo isto tako obnovili most, proširili ga za dodatna 3 metra. Na području Petrinje obnovili smo cestu u Strašniku, a do kraja 2022. godine očekujemo da ćemo obnoviti 79 kilometara cesta, 7 mostova i 5 klizišta. Danas su počeli radovi i na Domu za starije i nemoćne osobe Sisak tako da nas veseli i početak tih radova. Što se tiče gospodarstva, ono što je važno za poduzetnike s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i investitore koji žele ulagati u područje Sisačko-moslavačke županije, osigurali smo beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike za OPG-ovce i poljoprivrednike.“, rekao je župan Ivan Celjak.

 

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes rekla je da su Hahna upoznali sa situacijom u gradu: “Zaista sam ponosna što surađujemo s Ministarstvom kulture i Središnjim državnim uredom na obnovi u centru grada. Vjerujem da će nevidljivi dio administracije i pripreme projektne dokumentacije biti iza nas i da će građani vidjeti konkretne pomake u smislu radova.”

najčitanije