Povećanje zapošljavanja mladih - radionicama, programima osposobljavanja i usavršavanja

ibb

U srijedu 6.lipnja 2018. godine održala se uvodna konferencija projekta „AKO – Aktiviraj se i konkuriraj!“, petog europskog projekta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak. Konferencija se održala u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak, s početkom u 14 sati.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici medija, nositelja i partnera u projektu, a to su Pučko otvoreno učilište Algebra, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak, udruga IKS te tvrtke Maracom, Euroart93, Kreativa studio, Fokus infoprojekt i Applied Ceramics. Projekt su svojim dolaskom također podržali predstavnici Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i PRONI Centra za socijalno podučavanje.

Sinergijom i suradnjom predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora nastojat će ostvariti cilj projekta, a to je povećati zapošljivost mladih osoba do 29 godina s područja Sisačko-moslavačke županije koristeći sveobuhvatan partnerski pristup u podršci njihovom zapošljavanju. Inovativan pristup zapošljavanju mladih očituje se kroz maksimalno usklađivanje aktivnosti projekta s potrebama modernog (lokalnog) tržišta rada i simultano djelovanje na dvije razine. Prva razina obuhvaća razvoj i pružanje prilagođenih usluga zapošljavanja za mlade kroz modernizaciju Centra za mlade u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Sisak.

Nakon modernizacije Centra, provest će se tri nove radionice za mlade. U listopadu se očekuje radionica o traženju posla u digitalnom okruženju koju će održati predstavnici Područnog ureda Sisak, a u veljači sljedeće godine planirana je radionica o poduzetništvu. O pokretanju posla govorit će predstavnik Županijske komore Sisak, dok će o osobinama uspješnih poduzetnika govoriti predstavnik Poduzetničkog inkubatora PISAK koji djeluje unutar tvrtke Applied Ceramics.
Treću radionicu, koja se očekuje u travnju iduće godine, održat će predstavnici udruge IKS iz Petrinje, koji će upoznati mlade sa mogućnostima volontiranja i potencijalu koji im nudi civilni sektor.

Druga razina inovativnog pristupa mladima podrazumijeva provedbu obrazovanja za mlade u suradnji s partnerom – Pučkim otvorenim učilištem Algebra, odnosno programa osposobljavanja (web dizajn) i usavršavanja za mlade u IT-u (programer Internet aplikacija PHP, MySQL i programer Internet aplikacija C#, ASP.NET) te direktno povezivanje s poslodavcima u obliku praktičnog rada u stvarnom radnom okruženju. Nakon završenog obrazovanja, mladi će imati priliku iskoristiti svoja novostečena znanja i vještine u radnom okruženju uspješnih sisačkih IT tvrtki, a to su partnerske tvrtke Fokus infoprojekt, Euroart93, Kreativa studio i Maracom.
Poziv za uključivanje mladih u programe obrazovanja očekuje se tijekom ovog mjeseca, a prijave će se prikupljati do kolovoza. Početak obrazovanja očekuje se u rujnu, a provodit će se kroz tri mjeseca u Sisku. Poziv će biti otvoren za sve mlade nezaposlene osobe do 29 godina starosti s područja Sisačko-moslavačke županije koji imaju motivaciju i želju razvijati svoje kompetencije u IT sektoru.

Vrijednost projekta je 812.231,91 kn, 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je odobren o okviru Poziva za dodjelom bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza III“, a provodit će se tijekom 14 mjeseci (14.5.2018. – 13.7.2019.). U projekt će se uključiti ukupno 75 nezaposlenih osoba do 29 godina starosti, od kojih će se 45 osoba moći uključiti u IT programe obrazovanja, a 30 mladih u nove radionice u Centru za mlade.

Sve novosti i informacije o projektu možete pratiti na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te društvenim mrežama (Facebook i Instagram – projekt AKO).

najčitanije