Povećan dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak

imp

Novac Euro

Zakon o izmjenama i dopunama doplatka za djecu stupa na snagu 1. ožujka 2024. godine te donosi brojne promjene i novosti u sustav doplatka za djecu.

 

Ključna promjena je povećavanje dohodovnog cenzus sa 70 % (309,01 eura) na 140 % (618,02 eura) proračunske osnovice, što znači da će pravo na doplatak za djecu moći ostvariti svi čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno u 2023. ne prelazi iznos od 618,02 eura.

 

Svota doplatka za djecu određivat će se prema pet cenzusnih grupa, ovisno o postotku od proračunske osnovice, odnosno do 20 – 140 % od proračunske osnovice, stoga svota doplatka po djetetu može iznositi od 30,90 do 61,80 eura.

“Ovim putem pozivamo sve zatečene korisnike doplatka za djecu da podnesu zahtjeve za ostvarivanje prava, kako bi bez prekida mogli nastaviti primati doplatak za djecu i u 2024. godini.

Također, pozivaju se svi koji nisu bili korisnici doplatka za djecu za prethodnu godinu, a koji ispunjavaju navedeni propisani uvjet dohodovnog cenzusa (618,02 eura), da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu.”, napominju iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

 

Pravo na doplatak za djecu priznat će se (uz uvjet da su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti)  od 1. ožujka 2024. na temelju zahtjeva za ostvarivanje prava podnesenih u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 29. veljače 2024., te onih koji budu podneseni u roku od 120 dana počevši od 1. ožujka 2024.

 

Zahtjev se podnosi područnoj službi/uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta podnositelja, a može se predati i u Mirovinskim informativnim centrima u Zagrebu (Gradišćanska 26), Splitu (Matoševa 3), Osijeku (J. J. Strossmayera 3) i Rijeci (Titov trg 8A), kao i u poštanskim uredima na području RH. Također, zahtjev se može podnijeti i usmeno u zapisnik u područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta.

 

Tiskanica zahtjeva dostupna je na mrežnoj stranici HZMO-a na poveznici, a zahtjev je također moguće podnijeti putem e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

 

Više informacija o podnošenju zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu možete saznati OVDJE.

najčitanije