Potvrđen antraks u Lonjskom polju – uginulo 107 goveda, šest slučajeva zaraze kod ljudi

imp

2019 Krave Na Pasnjaku

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je danas da je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko polje potvrđena bolest bedrenica (antraks). Prema neslužbenim informacijama od početka srpnja uginulo je na pašnjaku Osekovo 107 grla goveda.

 

„Već duže vrijeme toliki broj uginule stoke nismo imali. Zadnja takva epizoda, samo puno manjih razmjera, bila je 2006. godine. Imamo i šest oboljelih osoba od kožnog antraksa, četvero odraslih i dvoje djece. Lagana je klinička slika, svi su dobili adekvatnu terapiju i ide prema ozdravljenju. Zavod za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije podijelio je kemoprofilaksu – znači lijekove svim eksponiranim osobama. To su vlasnici stoke koji su odlazili i manipulirali s oboljelim životinjama i te osobe moraju dobiti lijekove da se bolest ne bi proširila.“, rekao je dr. Inoslav Brkić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije dodajući da mjesta panici nema te da Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska struka poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se ovo stanje zaustavilo i što prije riješilo.

 

Ljudi se bedrenicom mogu zaraziti na nekoliko načina, a najčešći, i najblaži oblik, je kožni antraks.

 

Do ovakvog oblika bolesti (koji je ujedno i najčešći te se javlja u oko 95 % slučajeva) dolazi najčešće uslijed bliskog kontakta sa zaraženim životinjama ili zaraženim proizvodima životinjskog podrijetla (koža, vuna, dlaka, kosti) kada uzročnik ulazi u organizam kroz posjekotine ili druga oštećenja kože.

 

Kožna infekcija počinje kao kvržica koja svrbi (poput one koja nastaje nakon uboda insekta) koja se nakon 1-2 dana razvije u vezikulu (mjehurić ispunjen bistrom žućkastom ili sukrvavom tekućinom), a zatim u bezbolni čir promjera 1-3 cm s karakterističnim crnim nekrotičnim područjem. Najčešća mjesta pojavljivanja su ruke, lice i vrat. Područni limfni čvorovi mogu biti natečeni.

 

 

Foto – Ministarstvo poljoprivrede

najčitanije