Potreban je hitan dogovor oko klimatskih promjena

imp

261020211635285378.jpeg

U okviru priprema za sastanak na vrhu o klimatskim promjenama koji će se održati u prosincu ove godine u Limi, Europski je parlament prihvatio rezoluciju koja će biti temelj za pregovore koji trebaju dovesti do novog sporazuma koji će zamijeniti Kyoto protokol.
Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici europarlamentarka Petir je istaknula kako su klimatske promjene stvarnost te da se one upravo u ovom trenutku događaju, a uzrok recentnih klimatskih promjena je industrijski razvoj civilizacije tijekom zadnjih 200 godina. Posljednjih godina u Europi svjedočimo promjeni klime – od ekstremnih suša do ekstremnih poplava što nije zaobišlo niti Hrvatsku i njezino susjedstvo.
„Ako se ovako nastavi, stradat će proizvodnja hrane, a ljudi će ostati bez svojih domova. Čovjek je svojim postupanjem doveo u pitanje svoj opstanak. Stoga nam treba hitan dogovor, a konferencija u Limi je prilika da se stajališta približe, razlike ublaže te da se dogovori dobar okvir, osmisli način i putevi ostvarenja zajedničkog cilja“ – naglasila je Petir u svom govoru.
Korištenje obnovljivih izvora i energetska učinkovitost elementi su ukupne Europske politike i prilika za razvoj zelenih tehnologija koje otvaraju radna mjesta te Europa svojim primjerom pokazuje da se gospodarski rast ako je održiv može odvojiti od emisija stakleničkih plinova.
„Kao Europljanka ponosim se što živim u društvu koje opasnost klimatskih promjena po civilizaciju shvaća ozbiljno, a svoje obveze ispunjava. ” zaključila je Petir.

najčitanije