Potpore drvoprerađivačima stradalima u potresu

imp

Vlada RH je u četvrtak, 11.veljače 2021. godine donijela program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa prerađivačima drva i proizvođačima namještaja u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.
Ministarstvo poljoprivrede raspisati će javni natječaj za dodjelu potpora drvoprerađivačima, a kroz ovu mjeru dodjele potpora male vrijednosti, drvoprerađivačima će se iz državnog proračuna bespovratno dodijeliti 10 milijuna kuna, do 100 posto od ukupno prihvatljivih troškova, uz najviši iznos potpore do 1,4 milijuna kuna.
Potpora se može iskoristiti za ulaganja u sanaciju šteta na proizvodnoj tehnologiji i opremi, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji i proizvodno-poslovnom objektu.
Na području pogođenom potresom preradom drva i proizvodnjom namještaja bavi se oko 150 poduzetnika koji zapošljavaju više od 2400 ljudi. Dio tih poduzetnika pretrpio je štete na proizvodnim kapacitetima te im je smanjena ili privremeno obustavljena proizvodnja.
Djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja imaju značajnu gospodarsku i socijalnu dimenziju upravo na područjima koja su slabije razvijena. U Hrvatskoj te djelatnosti imaju udio 11 posto ukupno zaposlenih u odnosu na prerađivačku industriju u cjelini, a izvozni udio od sedam posto.

Više možete pogledati ovdje

najčitanije