Potpisano 12 ugovora iz mjera Programa ruralnog razvoja vrijednih 4 milijuna kuna

imp

ugovori

Dvanaest poljoprivrednika potpisalo je danas 4 milijuna kuna vrijedne ugovore o odobrenoj potpori iz Programa ruralnog razvoja, a odnose se na ulaganja u fizičku imovinu, obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti te razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja.

Jedna od korisnica potpora je i Marija Šulentić iz Mošćenice, vlasnica OPG-a „Koka“ koji se bavi ekološkom proizvodnjom jaja.
„Doista sam nova u ovome i kao mladi poljoprivrednik koji je na samom početku i ulazi u nešto sasvim novo mogu reći da sam jako sretna što sam uopće dobila priliku da Država odnosno Fond sufinancira, jer doista je to veliki vjetar u leđa, pogotovo u današnjim vremenima kada je jako teško kada sami morate započeti bilo šta raditi. Jako sam i iskreno sretna i zadovoljna. Nadam se da će biti još ovakvih prilika i da ću na kraju uspjeti, da će i moje gospodarstvo donijeti neke rezultate, kako meni tako i mojoj obitelji, a naravno i svim korisnicima.“, kaže Marija Šulentić dodajući da trenutno u OPG-u imaju četiri jata i planiraju obnoviti proizvodnju s još deset. Puno se ulaže u poljoprivredu, hrana je budućnost i zato smo se i odlučili za ovaj posao – naglasila je vlasnica OPG-a.

 

Današnja podjela ugovora nastavak je dosadašnjeg ulaganja kroz razne oblike potpora u poljoprivredi na području županije, ali i dobre suradnje sa Sisačko – moslavačkom županijom, rekla je prilikom dodjele ugovora ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Najprije se želim zahvaliti Županiji na suradnji koja će sigurno doprinijeti našim ciljevima razvoja poljoprivredne proizvodnje, upravo na ovom području koje za takvo što ima velike potencijale. Sigurna sam da će u budućnosti uz pomoć Hrvatske Vlade, pri tome govorim o podršci koja se odnosi na razvoj prometne infrastrukture, uz našu podršku, ne samo o investicijama i sredstvima nego i o naporima, da udružimo i osnažimo proizvođače i da doprinesemo stvaranju jakog hrvatskog prehrambenog lanca. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti.“

 


Na posljednji natječaj za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom prijavljeno je ukupno 106 projekata vrijednih više od 73 milijuna kuna. No provode se, kaže ministrica i druge mjere.
„Radili smo na drugim mjerama, zato danas imamo i mjere za male i mjere za mlade korisnike. Isto tako tu je mjera za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu i tako ćemo nastavi i dalje. Vesele me inicijative koje primamo iz ove županije koje se odnose na udruživanje, izgradnju neophodne logističke infrastrukture, a isto tako raspravljat ćemo o projektima navodnjavanja. Naš je fokus o ovoj županiji na stočarstvu, na preradi, na razvoju novih označenih kvalitetnih proizvoda i započeli smo suradnju na opravo takva dva. Isto tako na aktiviranje onih proizvodnih potencijala koji su nekad bile stvarne snage, a danas nažalost danas nisu, a odnose se na sektor voća.“, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ovi su ugovori, kao i sve druge do sada provedene aktivnosti, kao i one koje su pred nama, dokaz da je Sisačko-moslavačka županija prioritet Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je nakon potpisivanja ugovora s korisnicima potpora, župan Ivan Celjak.
„Uvijek smo radosni i sretni kada ministrica poljoprivrede, gospođa Vučković, dolazi u Sisak, u Sisačko-moslavačku županiju jer uvijek donosi dobre vijesti. Dobre vijesti danas su ugovori za poljoprivrednike, sredstva koja su osigurana putem Ministarstva poljoprivrede, koja će naši poljoprivrednici koristiti za izgradnju objekata za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, strojeva, opreme, ali isto tako i za povećanje stada, povećanje broja goveda, povećanje broja kokoši nesilica. Ove aktivnosti Ministarstva poljoprivrede dokaz su da je Sisačko-moslavačka županija, u svim područjima, prioritet Vlade Republike Hrvatske.“, rekao je župan Celjak.

 

Nakon podjele ugovora u sjedištu Županije održan je i radni sastanak župana sa suradnicima i ministricom Vučković, Jelenom Đugum, ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Goranom Lipavićem, ravnateljem Uprave za potpore poljoprivrede i ruralnom razvoju te Frankom Vojnović, glavnom savjetnicom u Ministarstvu kako bi se detaljnije razgovaralo o projektima, investicijama i mjerama za razvoj ruralnih područja te poticanju danjeg razvoja stočarstva, ratarstva i poljoprivredne proizvodnje općenito.

najčitanije