Potpisana 22 ugovora iz mjera Programa ruralnog razvoja vrijedna 8,1 milijun kuna

imp

Poljoprivrednicima s područja Sisačko-moslavačke županije dodijeljena su u petak 22 nova ugovora iz mjere Programa ruralnog razvoja, ukupno vrijedna 8,1 milijun kuna.

Ugovore je poljoprivrednicima uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je rekla kako im se takvim mjerama pomaže u obnovi, a potom i poticanju razvoja i ostvarivanju njihovih težnji.
“Donijeli smo 22 nove odluke za područje Sisačko-moslavačke županije. Uglavnom je riječ o obnovi potresom razorenih gospodarstava, ali se nismo zadržali samo na tome, nego smo dodijelili i neke ugovore koji se odnose na preuzimanje gospodarstava od strane mladih, odnosno podupiranje inicijative mladih poljoprivrednika, te dva veća projekta iz mjere 4, koji se odnose na trajne nasade i stočarstvo. Od toga su četiri ugovora iz mjere 6 u vrijednosti od milijun kuna potpore, za dva veća ugovore iz mjere 4 vrijednost je četiri milijuna kuna, a preostali se iznos odnosi na obnovu proizvodnog i poljoprivrednog potencijala iz mjere 5 ruralnog razvoja”, rekla je ministrica Vučković dodajući da su za tu mjeru objavljena tri natječaja na potresom pogođenom području. Na prva dva natječaja su ugovorena 102 projekta u vrijednosti više od 26 milijuna kuna, a za treći je prispjelo osjetno više zahtjeva s većim vrijednostima, a iz te mjere dosad su ugovorena 33 projekta.

Novu mjeru iz Programa ruralnog razvoja, zajmove i jamstva, uz veća vlastita ulaganja za ostvarenje svojih investicijskih projekata, koriste 92 poljoprivrednika iz Sisačko-moslavačke županije. Ukupna ulaganja Ministarstva poljoprivrede na području SMŽ do sada iznose 1,3 milijarde kuna.

 

Podjela ugovora nastavak je dosadašnjeg ulaganja kroz razne oblike potpora u poljoprivredi na području županije, istaknuo je župan Ivan Celjak, ali i dobre suradnje Ministarstva i Sisačko – moslavačke županije.
„Zadovoljstvo nam je da smo u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji ugostili ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, zajedno s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom. Našim su poljoprivrednicima dodijeljeni Ugovori na temelju kojih su osigurana sredstva kojima će naši poljoprivrednici podignuti poljoprivrednu proizvodnju, ulagati u sanaciju štete koja je nastala od potresa na njihovim gospodarskim objektima, podizati nove nasade, kao i modernizirati opremu koju imaju.“, rekao je župan dodajući da je prije uručenja održan radni sastanak s ministricom Vučković, državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i njihovim suradnicima na kojem je dogovoren višegodišnji program asfaltiranja lokalnih cesta do stočnih farmi, kako bi bile dostupne u svim vremenskim uvjetima.

Jedan od potpisnika Ugovora je i 21-godišnji poljoprivrednik Ivan Strmić iz Mužilovčice: „Ova potpora mi puno znači, moji roditelji se već dvadeset godina bave ovim poslom i ova potpora će mi puno značiti u daljnjem napretku u poljoprivredi. Inače, bavimo se stočarstvom i ratarstvom , te se nadam da će nam ova nova mehanizacija koju ćemo kupiti puno pomoći u daljnjem poslovanju, a pretežito sijemo kukuruz i pšenicu, ali i soju i nadam se još većem napretku.“

 

 

Foto: Sisak portal

najčitanije