Potpisan sporazum za Veteranski centar u Petrinji

imp

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja početkom tjedna potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

veteranski centar petrinja 2

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.
Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović se zahvalio Ministarstvu i ministru Medvedu na učinjenim naporima da ovi centri zažive. „Kao hrvatski branitelj sam sretan, ali i kao gradonačelnik sam stvorio maksimalne uvjete kako bi prostorno planirali grad po mjeri svega onoga što bi trebalo doći u devastirane vojne objekte i u tom jednom dijelu smo izuzetno uspjeli. S druge strane smo oslobodili komunalnih doprinosa bilo čega što se god bude radilo i plaćalo u gradu i s treće strane priključak struje, vode, cestovne i parkirališne infrastrukture koje će biti višemilijunske ćemo osigurati kako bi bili dobri partneri u ovom projektu, što znači život hrvatskih branitelja i sve ono u budućnosti što bi oni trebali dobiti određene standarde“, rekao je Dumbović dodajući kako će Veteranski centar u Petrinji biti nadgradnja standarda Petrinje i cijele Banovine. „I zato dolazi do povratka tamo investicija gdje se stvarala domovina. S tim ćemo eventualno eliminirati priču da domovine ima svuda samo ne tamo gdje krvarila. Centar će biti smješten u strogom centru grada u vojnom objektu koji je 1700 kvadrata u tlocrtu, pet hektara u komadu gdje ćemo imati sportsko-rekreacijsku priču, sadržaj od 70 i nešto milijuna je ogromna stvar“.
Dom hrvatskih veterana zamišljen je kao smještajno – rehabilitacijska ustanova u kojoj će hrvatski branitelji, povratnici iz mirovnih misija, stradali pirotehničari, civilne žrtve rata, kao i ostale osobe za koje se utvrdi potreba korištenja usluga centra, boraviti trajno ili privremeno.
Korisnicima Doma hrvatskih veterana bit će omogućena potpuna društvena uključenost kao i grupna savjetovanja, radionice i tečajeve, radilišta za okupacijske aktivnosti, psihosocijalnu pomoć, fizikalnu rehabilitaciju, edukacijske i radne terapije, kineziterapije te sport i rekreaciju u zatvorenom i otvorenom prostoru.
Projekt se odnosi na planiranje izgradnje “Veteranskog Centra Petrinja “ kapaciteta cca 145 korisnika u smještajnom djelu te određenih kapaciteta terapijskih aktivnosti kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.
Planirani početak postupka javne nabave za Petrinju je predviđen za treći kvartal ove godine, a procjena troškova građevinskih radova na Veteranskom centru u Petrinji iznosi 82,7 milijuna kuna.
Više o Veteranskom centru pogledajte ovdje.

foto – Ministarstvo branitelja

najčitanije